Beveilig je mobiele telefoon!

Stel je voor: geen toegang meer tot je foto’s op je mobiele telefoon, of je video’s, of je apps, of andere belangrijke en vooral persoonlijke informatie op je mobiel…

Misschien denk je dat er niet zo snel een virus op je mobiele telefoon komt of dat het niet zo vaart loopt dat je mobiel gehackt wordt. Maar juist je mobiele telefoon wordt door alle informatie die erop staat voor cybercriminelen steeds interessanter! Beveiligen dus dat ding!

In 5 simpele stappen:

 1. Updaten
  Download altijd de meest recente versie van je besturingssysteem en apps. Op die manier ben je het best beveiligd en kun je de laatste functionaliteiten gebruiken. Zet bij voorkeur 'automatisch updaten' aan. Kijk hier hoe je dat doet.

 2. Download apps alleen in de offciële app-stores
  Door apps alleen in de officële app-stores te downloaden, voorkom je zo goed als mogelijk dat je onbetrouwbare apps op je mobiele apparaat installeert en daarmee bijvoorbeeld een virus op je telefoon krijgt. De officële app-stores zijn Google Play Store, Windows Store, Apple App Store.

 3. Maak back-ups
  Je mobiele telefoon bevat steeds meer persoonlijke en zakelijke gegevens. Met een back-up kun je die weer terugzetten als je mobiel kwijt, kapot of gestolen is. Kijk hier hoe je dat doet.

 4. Stel een toegangscode in
  Een code maakt het lastiger om toegang te krijgen je mobiele telefoon. Stel dus altijd een toegangscode in. Zo'n code kan bestaan, afhankelijk van het merk en besturingssysteem, uit een pincode, wachtwoord, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Kijk hier hoe je dit doet.

 5. Maak je telefoon 'BoefProof'
  Zorg ervoor dat je mobiele telefoon op afstand te wissen is en/of vindbaar is in het geval deze kwijt of gestolen is. Kijk hier hoe je dat doet.


En als je dan toch bezig bent, nog een paar tips.

 • 1: Ga veilig om met openbare wifi
  Het is voor een hacker heel eenvoudig om je telefoon te laten denken dat het inlogt op een openbaar wifinetwerk, tewijl het eigenlijk het netwerk is van de hacker. Vervolgens gaat het internet- en dataverkeer via dit netwerk van de hacker. Zonder dat jij er iets van merkt! De hacker heeft nu toegang tot heel veel (persoonlijke) gegevens op je telefoon en kan hiermee bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Beperk de risico's, kijk hier hoe dat moet.
 • 2: Denk goed na waar je een app toegang toe geeft
  Een fotobewerkingsapp heeft om toegang nodig tot je foto's. Maar bijvoorbeeld niet tot je locatie of tot je contacten. Veel apps hebben echter toegang tot gegevens op je mobiele telefoon, terwijl dat niet nodig is. Deze gegevens kunnen echter wel door de app worden gedeeld met bijvoorbeeld de maker van de app of met andere partijen. Wil je dat niet? Denk vooraf goed na tot welke gegevens je een app toegang geeft. Kijk hier hoe je de toegangsrechten kunt beperken.
 • 3: Beperk in-app aankopen
  En voorkom dat je kosten maakt doordat je per ongeluk iets koopt via een app of  per ongeluk een abonnement of dienst aanschaft waar je vervolgens aan vast zit. Je kunt dit berpeken of helemaal voorkomen door je account in de app store bijvoorbeeld niet te koppelen aan je creditcard. Kijk hier hoe dat moet.