Hacktalent?

Doe er iets goeds mee!

Zit jouw kind veel achter de computer? En snapt het veel van hoe computers of computerprogramma’s werken? Ook al snap jij misschien niet wat je kind allemaal doet, je kind heeft wel een bijzonder talent: hacktalent. En dat talent is goud waard! Mits je kind met dit talent niet over de schreef gaat.
SluitenZoeken sluiten

Ethisch hacken

Bij hacken denken we al snel aan criminele activiteiten, zoals het inbreken in computers of mobiele telefoon, of het platleggen van de website van een bank. Als je kind die activiteiten ontplooit is het inderdaad strafbaar en loopt het kans op een gevangenisstraf of boete en dus een stafblad. Maar er zijn ook genoeg manieren om hacktalent op een positieve manier in te zetten en cybercriminaliteit juist tegen te gaan en systemen van organisaties beter te beveiligen. Ethisch hacken noemen we dat. Als ouders (of docent) kun je je kind helpen aan de goede kant te blijven.

Leg de basisregels van hacken uit
Die zijn heel eenvoudig:
If you don't own it you won't PWN it (als het niet van jou is, dan blijf je ervanaf)
Heb je per ongeluk toch iets gedaan wat niet mag: zoek een volwassene op
Eerlijk duurt het langst

Praat samen
Over de risico's van hacken, het bijzondere talent, de kansen van ethisch hacken op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Want bedrijven zitten te springen om mensen met hacktalent.

Help bij het vinden van plekken om hacktalent verder te ontwikkelen
De overheid en het bedrijfsleven krijgen heel graag hulp bij het opsporen en voorkomen van kwetsbaarheden in websites, netwerken en applicaties. Je kunt op verschillende manieren leren hacken in de Cyberwerkplaats, van andere hackers in hackerspaces en door het volgen van een opleiding of training. Ook via Hack in the Class kunnen jongeren verder met hun talent.

Wijs op het bestaan van responsible disclosure
Als je kind een kwetsbaarheid ontdekt heeft, kan het deze melden bij de organisatie zonder in de problemen te komen. Sterker: bedrijven en overheden stellen het vaak erg op prijs en hebben hiervoor regels: de responsible disclosure.

Wijs op de gevolgen van crimineel hacken
Zonder toestemming met opzet inbreken in een social media- of e-mailaccount van iemand anders, of inbreken op een (bedrijfs)server van iemand anders, wordt strafrechtelijk gezien als computervredebreuk. Daar kun je gevangenisstraf voor krijgen of een boete en een aantekening op je strafblad, met alle gevolgen van dien.

Campagne Hacktalent

De campagne Hacktalent? Doe er iets goeds mee is een initiatief van Veiliginternetten.nl

Een initiatief van:

In samenwerking met: