Bekende vloggers helpen jongerensite politie lanceren

18-02-2016

Veiligheid bespreekbaar maken onder jongeren en als politie laagdrempelig aanspreekbaar zijn. Dat is het doel van de vernieuwde website vraaghetdepolitie.nl* die vandaag gelanceerd is op het Petrus Canisius College Oosterhout in Alkmaar. Jongeren kunnen er terecht voor betrouwbare antwoorden op vragen over (hun) veiligheid. Om de website beter onder de aandacht van de jongeren te brengen, roept de politie een jaar lang de hulp in van bekende YouTube-vloggers. Furtjuh, de Bucket Boys en Labratten presenteerden vandaag in een volle aula hun nieuwste vlogs. De brugklassers reageerden vol enthousiasme op de vragen van deze YouTube sterren over veiligheid. De thema’s kwamen hen bekend voor, sommige leerlingen hadden er ook zelf mee te maken gehad.

Liesbeth Huyzer, politiechef van de Eenheid Noord-Holland en portefeuillehouder Jeugd binnen de politie: ‘Het is belangrijk dat de politie daar is waar jongeren zijn. Er gebeuren enorm veel positieve dingen online, maar er zitten ook risico’s aan bijvoorbeeld social media. Door online aanwezig te zijn, weten we wat daar gebeurt en verlagen we de drempel voor jongeren om contact met ons op te nemen. Bekende vloggers als Furtjuh, Joy en Dylan Haegens gaan ons helpen om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.’

Vloggers geven het voorbeeld
Om de vernieuwde website onder de aandacht te brengen, werkt de politie in 2016 samen met bekende en opkomende vloggers. Vlogs (videoblogs) zijn razend populair onder jongeren. Dit jaar verschijnen er twaalf vlogs, drie per kwartaal waarin de vloggers zelf een veiligheidsthema uitlichten. Ze doen dit op hun persoonlijke creatieve manier, op hun eigen YouTube-kanaal. Zo maken zij veiligheid bespreekbaar onder jongeren.

De eerste drie vlogs zijn gemaakt door Furtjuh, Labratten en de Bucket Boys. Ze behandelen onder andere vragen over het verspreiden van naaktfoto’s en nepprofielen. In de daaropvolgende kwartalen komen vloggers als Dylan Haegens, Mertabi en Beautinezz voorbij. Zij maken allemaal een vlog waarin een veiligheidsthema centraal staat dat jongeren bezighoudt.

De vlogs zijn te zien op het YouTube-kanaal van de politie: https://www.youtube.com/user/politie*.

Betrouwbare antwoorden
Uit recent onderzoek dat is uitgevoerd in het Mobile Media Lab (MML)* van de politie blijkt dat er onder jongeren een duidelijke informatiebehoefte is over veiligheid en strafbaarheid. Soms durven ze met hun vragen niet naar hun ouders of mentor. Dan gaan ze zelf op zoek naar informatie. De politie heeft een betrouwbaar antwoord op het gebied van veiligheid, volgens de jongeren. Maar je stapt niet zomaar op een agent af (of een politiebureau in) met je vraag. Online informatie zoeken is veel laagdrempeliger en sneller.

vraaghetdepolitie.nl
Op vraaghetdepolitie.nl vinden middelbare scholieren betrouwbare informatie op het gebied van veiligheid. Ook kunnen ze er op dinsdag- en donderdagavond chatten met de politie. Daar is behoefte aan, want met regelmaat vertellen jongeren in de chat voor het eerst over een vervelende ervaring die ze hebben meegemaakt. De meeste vragen gaan over zeden en huiselijk geweld. Door de chatgesprekken en ingezonden vragen te combineren met het surfgedrag van jongeren op de website, krijgt de politie inzicht in wat er speelt onder jongeren. Vraaghetdepolitie.nl is een platform waar de politie haar jeugdtaak online uitvoert door vroegtijdig te signaleren wat er speelt, jongeren te adviseren en wanneer nodig door te verwijzen, en zelf meer te leren over de trends en ontwikkelingen als het gaat om slachtoffer- en daderschap onder jeugd.

De website trekt gemiddeld 80.000 bezoekers per maand. Actualiteiten die jongeren raken, zijn direct terug te zien in de pieken in de bezoekerscijfers, zoals de recente gebeurtenissen in Tilburg en Dordrecht met naaktfoto’s op een school.

Meldknop.nl
Jongeren met een vervelende ervaring online kunnen ook terecht op Meldknop.nl*. Hier staat informatie over en hulp bij internetproblemen. Op elk moment van de dag kunnen jongeren naar deze website komen voor hulp en advies.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.