Blue Whale challenge

09-07-2020

De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge die je speelt via sociale media. Verschillende sociale media profielen met de naam blue whale, bluewhalesman of Jonahtan Galindo proberen actief kinderen te volgen. De profielfoto is bijna altijd die van een man die op een hele enge manier geschminkt is als een hond (een soort hele enge Goofy).

Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds enger en gevaarlijker worden. Van midden in de nacht wakker worden en een horrorfilm kijken, tot teksten in je arm snijden en op een dak zitten en met je benen over de rand hangen.  De laatste opdracht zou zijn dat je van een gebouw af moet springen.  Momenteel zijn er verschillende profielen op Instagram en TikTok die actief kinderen en jongeren proberen volgen. De challenge die nu op Instagram en TikTok vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Vaak wordt er gedaan alsof degene die jou hierover berichtjes stuurt, weet waar je woont. Dit is niet waar! Als je geen persoonlijke informatie geeft, kunnen ze daar ook niet achter komen. 

Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken.  Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het.

Dus:

  • Praat er over met kinderen. Leg uit dat het niet echt is. Maar vertel ook zeker dat ze berichten niet moeten openen.
  • Krijg je een DM van een profiel dat bluewhale of Jonathan Galindo heet? Niet accepteren maar blokkeren.
  • Open het bericht niet.
  • Dat profiel kan je het beste rapporteren bij bijvoorbeeld Instagram. Bij meerdere meldingen zal Instagram het account afsluiten.
  • Als jij, of je kind zich zorgen maakt over iemand vanwege zelfmoord, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (gratis) of 113 (bellen en chatten).

 Voor meer informatie over internet challenges kijk Veiliginternetten.nl-internet challenges

Meer over dit onderwerp