SluitenZoeken sluiten

Doe je updates: Houd je slimme apparaten slim

13-12-2021

In negen van de tien huishoudens zijn gemiddeld vier slimme apparaten aanwezig. Een apparaat is slim als het met Wifi is verbonden. Zulke apparaten maken het leven makkelijker en leuker. Maar deze slimme deurbellen, tv’s, thermostaten, routers en wasmachines zijn qua digitale veiligheid vaak nog kwetsbaar. Zo vormen ze een ingang voor internetcriminelen. Software-updates houden deze apparaten én hun data veilig. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zet opnieuw de campagne Doe je updates in om Nederlanders hierop te wijzen.

Minister Stef Blok (EZK): “Door nieuwe Europese regels kunnen we slimme digitale apparaten veiliger maken. Zo krijgen verkopers en handelaren straks de verplichting om updates aan consumenten te leveren. En veel onveilige apparaten zijn in 2024 op de gehele EU-markt verboden als ze niet aan minimumeisen voldoen. Dat zijn twee grote stappen, maar hét verschil kan door een consument zelf worden gemaakt. En dat doet de meerderheid nog niet. Vandaar dat we Nederlanders aansporen om thuis werk te maken van digitale veiligheid en updates te doen.”

Waarom zijn updates zo belangrijk?

Al via één onveilig slim apparaat kunnen internetcriminelen bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met je meekijken en -luisteren tijdens bijvoorbeeld het thuiswerken. Uit eerder onderzoek bleek al dat acht op de tien bezitters van slimme apparaten zich ervan bewust zijn dat ze op die manier gehackt kunnen worden. Toch handelen nog altijd de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt nog altijd meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren uit gebrek aan kennis of omdat het ‘gedoe’ is.

Nie alle slimme apparaten worden automatisch van een update voorzien. Ook krijg je niet altijd een melding of notificatie als er een update klaarstaat. Het kan daarnaast zo zijn dat je zelf op zoek moet naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Het is daarom belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan voor je slimme apparaat.

Zorg dat je weet welke slimme apparaten je allemaal hebt.

Zo update je je slimme apparaten

Om updates op je slimme apparaten te doen, doorloop je de volgende stappen:

Stap 1. Open de app van je slimme apparaat. 

Stap 2. Kijk bij ‘Instellingen’.

Stap 3. Klik daar op ‘Updaten’.

Stap 4. Stel ‘Automatisch updaten’ in. 

Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken. 

  • Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct.
  • Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Voor meer informatie kijk je op www.doejeupdates.nl