Fraude via nephelpdesk resulteert in half miljoen euro schade in 2018

02-04-2019

Ons doel is om te voorkomen dat de bevolking slachtoffer wordt van fraude,” zegt Tanya Wijngaarde van Fraudehelpdesk Nederland. “Door voorlichting willen we burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude. Het onderwerp is onvoldoende bekend en dat resulteert erin dat mensen niet waakzaam genoeg zijn.”

Hoewel de spectaculaire groei die tot 2017 plaatsvond sinds vorig jaar is gestabiliseerd, kost deze vorm van cybercriminaliteit nog altijd veel frustratie en geld. In 81% van de in januari 2019 geregistreerde gevallen was er sprake van schade voor een gemiddeld bedrag van 1.535 euro. Nephelpdesks verkregen met een smoes toegang tot de computer en konden zo hun criminele activiteiten uitvoeren.

De groep slachtoffers is breed - variërend van jong tot oud, van meer tot minder digitaal vaardig publiek -, terwijl de daders stuk voor stuk professionele oplichters zijn. Een typisch voorbeeld: je wordt gebeld door iemand die zich voordoet als helpdeskmedewerker. Hij zegt dat er iets aan je pc mankeert. Ze beloven het probleem (dat er eigenlijk niet is) op afstand voor je op te lossen. Daarvoor moet je wel een speciaal programma downloaden. Zo krijgen ze toegang tot je computer en dan is het einde zoek. Ze verschaffen zich bijvoorbeeld toegang tot je bankrekening en sluizen geld weg. Of ze laten je een kleine overboeking doen voor de ‘service’ en plaatsen zonder dat je het weet een paar nullen achter het bedrag. Bovendien zetten ze er druk op. Ze reageren geïrriteerd op treuzelen of zeggen dat een update snel gedaan moet worden om je computer te beveiligen.

Je denkt: dat gebeurt mij niet, daar trap ik niet in,” zegt Marjolijn Bonthuis van Veiliginternetten.nl. “Helaas is dat niet waar. Een gebrek aan kennis maakt dat mensen vaak te meegaand zijn. De daders spelen slim in op onwetendheid en onzekerheid en maken ook nog eens gebruik van mentale druk. Door de kennis en bewustwording onder het publiek te vergroten, willen we de succeskansen van deze cybercriminelen verlagen.

Kijk hier voor 5 tips om helpdeskfraude voor te zijn!
Kijk voor meer informatie op: Fraudehelpdesk.nl