Geen digitale kopzorgen voor nabestaanden

17-02-2019

Een testament maken is meestal geen favoriete bezigheid, maar iedereen weet dat het moet gebeuren. Waar veel minder mensen over nadenken is iets regelen voor je digitale nalatenschap. Uit een enquête van het BNN/VARA programma KASSA blijkt dat van de bijna 4000 respondenten maar de helft heeft nagedacht over zijn of haar digitale erfenis.

Je digitale nalatenschap of erfenis bestaat uit al je online accounts, online schulden en tegoeden en je cryptotegoeden. En al denk je er waarschijnlijk liever niet over na, maar na je overlijden leef je online gewoon verder leven als je je digitale nalatenschap niet geregeld hebt. Bedenk maar eens, je Facebook, Instagram en LinkedIn account stoppen niet als je overlijdt. Je foto’s blijven aanwezig in de Cloud, online abonnementen lopen door en je cryptomunten zijn, tenzij je iets geregeld hebt, ineens van niemand. Daarnaast is er ook nog het gevaar van identiteitsfraude. 

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap?

In een testament regelen we wat er moet gebeuren met onze bezittingen na onze dood. Maar daarin is niet vanzelfsprekend iets geregeld voor je digitale data en je online bezit en identiteit. Daar moet je dus apart iets voor regelen. Dat kan via de notaris of je overlijdensverzekering, maar je kan dat ook zelf regelen.  

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je nabestaanden wel bij je gegevens kunnen:

* Maak een lijst met alle inlogcodes en wachtwoorden en berg die goed op. Geef aanwijzingen aan je partner, executeur testamentair, een familielid of een goede vriend waar hij of zij die lijst kan vinden. Bedenk wel dat als je je wachtwoorden regelmatig verandert in het kader van veiligheid je deze lijst ook moet aanpassen.  

* Zet al je wachtwoorden in een wachtwoordmanager en deel alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager met partner, executeur of familie.

* Via de notaris kan je ook een online executeur benoemen. Deze krijgt na jouw overlijden toegang tot je digitale kluis. In deze digitale kluis bewaar je al je online gegevens: inlogcodes, wachtwoorden en pincodes. Met je online executeur bespreek je van tevoren wat er met je social media accounts moet gebeuren, zo kan je facebookaccount worden opgeheven maar er kan ook een in memoriam pagina van gemaakt worden. Je online executeur kan dezelfde zijn als je ‘gewone’ executeur testamentair maar het kan ook iemand anders zijn. 

Als jij je wachtwoord nooit met iemand hebt gedeeld, is het lastig voor je executeur om na jouw overlijden iets doen met je online identiteit. Dit geldt natuurlijk ook als je executeur niet weet met wie je dit hebt gedeeld. In dat geval blijven bijvoorbeeld jouw social media accounts actief en dat zou kunnen betekenen dat vrienden en familie een herinnering krijgen van je verjaardag van Facebook. Daarnaast kunnen je gezinsleden waarschijnlijk niet bij familiefoto’s die in de Cloud staan opgeslagen, lopen abonnementen door (Netflix, Spotify) of gaat een eventueel bezit van cryptomunten verloren. Het is dus echt belangrijk om dit goed te regelen.  

Als je ervoor zorgt dat van alle online diensten waar je gebruik van maakt een app op je telefoon staat, dan hebben je erfgenamen direct een overzicht van je digitale nalatenschap. Dan is het wel belangrijk dat ze toegang hebben tot je telefoon!  

 

Wat moet er met mijn digitale nalatenschap gebeuren?   

Natuurlijk is het ook belangrijk om te bedenken wát er met je digitale nalatenschap moet gebeuren.  

Bijvoorbeeld:

* Blijft mijn Facebookaccount bestaan, wordt het een In Memoriam pagina of wordt het account gesloten?  

* Mogen mijn kinderen mijn whatsapp-berichten inzien of moet dit worden gewist door mijn online executeur?

* Wie krijgt er toegang tot mijn foto’s in de Cloud?

Allereerst moet je dus goed bedenken wat er wel en niet mag met jouw online erfenis. 

Op de website van DELA* vind je informatie over verschillende online accounts en de mogelijkheden die je hebt om dit na je dood te delen of te laten verwijderen. Ook kan je er een checklist downloaden voor het in kaart brengen van je online nalatenschap. 

Zo’n checklist vind je ook op de website van Yarden* en Netwerk Notarissen*. Bij Netwerk Notarissen vind je ook meer informatie over een social media executeur® of online executeur.  

* Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad