Gevoel van onveiligheid online onder senioren verviervoudigd

05-09-2017

Een derde van senioren wordt bang van berichten over internetcriminaliteit

Senioren zijn zich de afgelopen vier jaar onveiliger gaan voelen op het internet. Maar liefst twintig procent voelt zich nu onveilig, terwijl in 2013 dit percentage nog op vijf procent lag. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van vereniging SeniorWeb onder bijna 1.600 senioren.

Bijna de helft (45 procent) voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Op gebied van internetcriminaliteit vreest men vooral het onbruikbaar worden van de computer (71 procent), het gestolen of misbruikt worden van de eigen identiteit (68 procent) en geld kwijtraken (60 procent).

“In deze digitaliserende wereld worden online dreigingen een steeds groter probleem. Zeker voor oudere mensen, die wellicht minder gewend zijn om zich online te begeven, kan het lastig zijn om zich hier tegen te weren”, zegt Daniël de Levita, directeur bij SeniorWeb. Dit is een landelijke vereniging die zich inzet om senioren online wegwijs te maken, met 150.000 leden, 425 cursuslocaties en 3.050 vrijwilligers. “Cybercriminaliteit en veiligheid zijn onderwerpen waar wij veel vragen over krijgen en we senioren in toenemende mate over informeren.”

Beveiligen niet simpel
Een kwart van de ondervraagde senioren geeft aan online veiligheid ingewikkeld te vinden. Vooral het onthouden van de verschillende wachtwoorden vinden zij lastig. Daarnaast kunnen senioren phishing/spam slecht herkennen en weten ze niet altijd hoe zij de privacy-instellingen goed moeten inrichten. Toch gaan veel dingen ook wel goed bij deze groep. Zo controleert 83 procent of er een veilige internetverbinding is als zij persoonlijke gegevens invullen en klikt 93 procent nooit op linkjes in e-mails van onbekenden. De Levita: “Dat senioren online veiligheid niet altijd even simpel vinden, betekent niet dat zij zich niet op dit gebied ontwikkelen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar websites zoals de onze voor informatie en ondersteuning.”

Bescherming
Hoewel de meeste senioren antivirussoftware hebben geïnstalleerd op hun apparaten en regelmatig een back-up maken van hun belangrijke bestanden, is tien procent wel eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit. Deze gevallen kunnen variëren van virussen of ransomware op de computer tot identiteitsdiefstal. De berichten in het nieuws en op het internet over dergelijke onderwerpen gaat bij maar liefst één op de drie senioren niet in de koude kleren te zitten; deze groep geeft aan hier zelfs bang van te worden.

Over het onderzoek
De genoemde cijfers zijn gebaseerd op twee kwantitatieve online onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gehouden onder de websitebezoekers en leden van SeniorWeb. Ze zijn uitgevoerd tussen november en december 2013 en tussen juli en augustus 2017. Respectievelijk 1.820 (2013) en 1.597 (2017) personen van vijftig jaar en ouder hebben de volledige vragenlijsten ingevuld. Niet alle vijftigplussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 3.050 vrijwilligers, een drukbezochte website (ruim 11 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 425 leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic*. 

Bron: SeniorWeb

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.