Groot onderzoek naar de gevoeligheid van e-mail

27-06-2019

In 2019 heeft De Cyberonderzoeksraad een groot onderzoek uitgevoerd naar de gevoeligheid van email*. DeCyberonderzoeksraad heeft meer dan 700 domeinnamen geregistreerd die op andere – populaire – domeinnamen lijken. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn www.ign.nl (ipv ing.nl). Dit is niet persé een domeinnaam die gebruikt is in het onderzoek. (Deze domeinnamen zijn niet bekend gemaakt.) 

Hierna werd er gewacht op het binnenkomen van emails. Er kwamen 15.000 emails binnen. Na filteren van spam en virussen bleven er 3100 berichten over die nader onderzocht zijn. Bij deze berichten zaten veel gevoelige zaken: Processen-verbaal, medische dossiers, rekeningen, kopieën van ID’s, bestellingen, vorderingen en vertrouwelijke stukken van een departement, die dus zomaar bij een verkeerd mailadressen binnen kwamen.

Het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger is een groot probleem, helemaal sinds de nieuwe regelgeving van de AVG. Uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat dat om 64% procent gaat van àlle datalekken. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Cyberonderzoeksraad: door één tikfout in een e-mailadres kan gevoelige informatie in verkeerde handen belanden. 

Kijk voor meer informatie over wat je zelf kan doen om veilig te e-mailen op Veiliginternetten.nl

 

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.