Kom in actie voor je online privacy!

04-10-2016

Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat consumenten hun online privacy beter gaan beschermen. Want als je niets doet, komen bedrijven via je smartphone en computer steeds meer over je te weten. Daar zijn de meesten van ons niet blij mee, blijkt uit onderzoek. We hechten veel waarde aan onze online privacy. Het punt is dat we niet goed weten hoe we die kunnen beschermen.

ConsuWijzer biedt daarom nu de belangrijkste tips*. Bijvoorbeeld hoe je in je apps en telefooninstellingen het delen van persoonlijke gegevens en je locatie kunt uitzetten. En hoe je cookies en je browsegeschiedenis wist. Met een paar simpele aanpassingen in je apparaten kom je een heel eind. Daarbij verwijst ConsuWijzer ook door naar de online privacy-tips en APPK-check op Veiliginternetten.nl.

Filmpje!
Heb jij apps op je telefoon? Dan moet je dit twee-minuten-filmpje zeker even bekijken!

'Elke app heeft een prijs':


Wat is het probleem?
In feite betaal je voor gratis apps of diensten van websites met je persoonlijke gegevens. Zonder dat je het merkt, kunnen bedrijven via websites en apps privacygevoelige informatie van jou ‘begluren’. Zoals je surfgedrag, locatiegegevens, contactpersonen en foto’s. Met die gegevens stellen ze profielen samen, bijvoorbeeld om je gericht advertenties te sturen. Ook kunnen ze jouw persoonlijke gegevens doorverkopen aan derden. Daardoor ontvang je bijvoorbeeld advertenties voor tickets naar Barcelona als je daar eerder naar hebt gezocht. Dat vind je misschien wel handig. Maar wat als een social media-website jou een ‘vriend’ suggereert die je alleen in de wachtkamer van de dokter hebt gezien?

Kortom: ga aan de slag met de tips op ConsuWijzer*!

Lees hier* het hele nieuwsbericht van ACM.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp