Kwart Nederlandse jongeren heeft ervaring met sexting

06-02-2017

Ouders kunnen risico beperken door onderwerp thuis te bespreken

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse jongeren heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Meisjes ontvangen vaker ‘sexts’ (24,5%) dan jongens (21,6%). Zij doen zelf ook vaker aan sexting: 7,1% van de meisjes tussen de 12 en 17 jaar heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed naar iemand gestuurd, tegenover 5,5% van de jongens. Meer dan een kwart (28,4%) van hen doet aan sexting met dates. In 13,4% van de gevallen doen zij dit zelfs met mensen die zij alleen online kennen. Het ongewild verspreiden van naaktfoto’s en foto’s in ondergoed kan leiden tot pesten en ernstige psychische problemen. Hoe kunnen we dit risico zo veel mogelijk indammen? Onderzoek uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day toont aan dat de rol van ouders groot is bij het goed omgaan met seksgerelateerde online risico’s.

“Veel praten werkt risico-verlagend,” zegt Bert Jan Peters, directeur van Kliksafe. “Hoe meer er thuis gepraat wordt, des te kritischer de omgang met sociale media en hoe vaker jongeren aan hun ouders vertellen dat ze een ‘sext’ (pikante foto of video) hebben ontvangen. Dat is hoopgevend, want het betekent dat ouders zeker invloed kunnen uitoefenen. Uit het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Kliksafe uitvoerde, blijkt dat ouders veruit de belangrijkste informatiebron voor jongeren zijn als het gaat om online risico’s (77,2%). Gevolgd door leraren op school (47%) en vrienden (32,3%).

Sexting in top drie voorlichting
Vrijwel alle ouders (93%) bespreken het internetgedrag van hun kind(eren). 65,1% heeft het specifiek over sexting. Dit betekent dat ouders over dit onderwerp, na roken, de meeste voorlichting geven. 42,2% van de ouders bespreekt sexting met jongeren door zorgen uit te spreken én samen gedragsregels op te stellen. Het blijkt dat vragend en belangstellend informeren (“Vertel eens…”) en een wederzijds gesprek (samen afspraken maken) aanzienlijk beter werken dan eenrichtingsverkeer (met opdrachten en preken) en onderhandeling (“Als jij dit doet, mag je dat”).

Uit nieuwe cijfers van het Safer Internet Centre Nederland, coördinator van de Safer Internet Day in Nederland, komt naar voren dat 9 op de 10 jongeren verwacht dat er een kans is dat pikant getinte beelden online verspreid worden. 64% weet dat zeker. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen wist slechts 10% dit zeker.

Snapchat is onder jongeren veruit het belangrijkste sexting-medium. Ruim driekwart (76,1%) van de pikante foto’s en video’s circuleert op dit medium. “Vooral onder jongeren in de leeftijd 12 tot 17 jaar kan sexting voor grote problemen zorgen,” zegt Marjolijn Bonthuis, Safer Internet Centre Nederland. “Dat Snapchat zo populair is, komt mede doordat de gebruikers denken dat hun foto of bericht binnen no-time verdwenen is. Uit Snapchat misschien, maar daarbij wordt vaak vergeten dat een screenshot snel gemaakt én verspreid is. Zo kan een pikante foto die je voor je vriend of vriendin maakte je nog jaren blijven achtervolgen”.

Over het onderzoek
Op 7 februari 2017 is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 100 landen wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. In het kader van deze dag zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid. Over risicovol mediagebruik en de rol van ouders’* (onder 1.252 jongeren tussen 12 en 17 jaar) is een initiatief van Kliksafe (in samenwerking met dr. Annemarie van Oosten van de Universiteit van Amsterdam). Het onderzoek ‘Safer Internet Day 2017: Sexting onderzocht’* (onder 1.019 jongeren van 12 tot en met 17 jaar – en 1.088 ouders) geeft een beeld van hoe jongeren en ouders over sexting denken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, onderdeel van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.