Lek in BIOS-applicatie Lenovo laptops en pc’s

14-08-2015

In de BIOS-applicatie van een aantal laptop- en PC-modellen van computerfabrikant Lenovo zit een lek. De fabrikant heeft hiervoor een update uitgebracht en raadt gebruikers aan deze direct te installeren.

De update moet handmatig worden geïnstalleerd. Alleen een update van je besturingssysteem is niet voldoende aangezien de BIOS ‘dieper’ in je computer zit. Op de website van Lenovo staat de complete lijst van modellen* waarbij de BIOS-applicatie een lek bevat.

Update-instructies
De update-instructies voor laptops die op Windows 7, 8, 8.1 en 10 draaien heeft Lenovo hier* gepubliceerd. Bezitters van een PC vinden de instructies hier*. Het updaten van de BIOS verschilt per besturingssysteem en per model. Daarnaast zijn de instructies in het Engels geschreven. Neem daarom rustig de tijd om de update correct te installeren en vraag iemand, indien mogelijk, om je bij de update te helpen als je er zelf niet uitkomt.

Wat is BIOS?
BIOS staat voor Basic Input/Output System. Het draait vanuit een speciale chip in je pc of laptop en zorgt er onder andere voor dat alle onderdelen van je computer zoals het beeldscherm, toetsenbord en geheugen allemaal samenwerken. Als je je computer aanzet zie je vaak eerst het logo van de fabrikant voordat het besturingssysteem start. Op dat ogenblik wordt de BIOS uitgevoerd. Omdat het in een eigen chip zit, is het updaten iets moeilijker dan bij gewone software.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.