Megahacks leiden niet tot veiliger wachtwoordgebruik bij Nederlander

24-11-2016

Hoewel er in 2016 enkele zeer grote hacks in het nieuws zijn geweest waarbij wachtwoorden van honderden miljoenen mensen op straat kwamen te liggen, zijn Nederlanders niet geneigd hun wachtwoordbeleid aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek van technologiewebsite Tweakers onder een panel van ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch.

Het onderzoek laat zien dat Nederlanders in 2016 op dezelfde manier omgingen met hun wachtwoorden als in 2015. Dit terwijl grote sites als sociaal netwerk LinkedIn, internetbedrijf Yahoo en seksdatingsite AdultFriendFinder in het nieuws kwamen nadat honderden miljoenen accountgegevens op straat kwamen te liggen.

De meeste Nederlanders gaan online nog steeds onveilig om met hun wachtwoorden. Ze gebruiken bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden of één wachtwoord voor verschillende online diensten, iets wat veel risico’s met zich meebrengt. Wel maakt de helft van de Nederlanders zich zorgen over de kans dat zijn of haar persoonlijke pagina van een online dienst wordt gehackt.

“De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat het wachtwoordgebruik van Nederlanders nog steeds voor verbetering vatbaar is. Daarom vragen we ook dit jaar weer door middel van de Nationale Check je Wachtwoorden Dag aandacht voor sterk wachtwoordbeleid”, aldus Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Uit het onderzoek komt naar voren dat veel mensen het als onmogelijk ervaren om elke keer een ander wachtwoord aan te maken, terwijl ze noodgedwongen wel steeds meer wachtwoorden moeten onthouden voor een groeiend aantal online diensten. Dit werkt zwakke wachtwoorden en het hergebruik van wachtwoorden in de hand. Dat er speciale software bestaat die gebruikers kan assisteren bij het bewaren van wachtwoorden, zogenaamde wachtwoordmanagers, is maar bij weinigen bekend.

Op de website wachtwoordbewust.nl* staat informatie over hoe mensen verantwoord kunnen omgaan met hun wachtwoorden. Hier staan do’s en don’ts, tips over wat een wachtwoord sterk maakt en een overzicht van de meest complete en gebruiksvriendelijke wachtwoordmanagers van dit moment.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.