Nieuw lespakket voor middelbare scholen over digitale weerbaarheid

07-02-2017

Veiliginternetten.nl en Vodafone stellen vanaf vandaag – 7 februari, Safer Internet Day – het gratis lespakket Safe & Social* beschikbaar aan middelbare scholen. In dit lespakket staat digitale weerbaarheid centraal. Ook zijn er e-zines voor jongeren en ouders ontwikkeld. Inmiddels hebben 448 (van de 638) middelbare scholen aangegeven interesse te hebben in het lespakket.

Jongeren maken intensief gebruik van hun smartphone. Of het nu functioneel is, als vrijetijdsbesteding of voor sociale interactie, de smartphone is dag en nacht in hun leven aanwezig. Uit onderzoek dat Vodafone vandaag bekend heeft gemaakt, blijkt dat jongeren meer advies en ondersteuning willen. Een derde van de Nederlandse jongeren geeft aan nog nooit advies te hebben gehad over hoe zij zich dienen te gedragen op social media of hoe ze stevig en positief (45%) in hun schoenen kunnen blijven staan online. Bijna een kwart (24%) van de tieners geeft aan dat ouders vaker advies en ondersteuning zouden moeten bieden.

Over het lespakket
Het lespakket helpt jongeren bewust te maken van de impact van online gedrag en hen digitaal weerbaar maken. Aan de hand van verschillende onderwerpen en voorbeelden wisselen jongeren ervaringen met elkaar uit waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen gedrag op internet en social media en dat van anderen. Ze denken na over wat ze prettig of acceptabel vinden en wat niet. Zo ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om hun eigen gedrag te managen en hoe ze kunnen reageren op anderen. Voor jongeren en ouders is er een apart e-zine met tips en achtergrondinformatie. Kijk voor meer informatie op www.safeensocial.nl*.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.