Phishingmail in omloop die malware via macro installeert

09-06-2016

Cybercriminelen zijn op dit moment op grote schaal bezig een phishingmail te verspreiden waarin je wordt gevraagd een openstaande factuur te betalen. De nep-factuur is als Word-bestand toegevoegd. Open dit bestand niet, het bevat namelijk malware die via een macro wordt geïnstalleerd. Cybercriminelen gebruiken deze malware om een virus installeren dat in dit geval je bankgegevens probeert te achterhalen.

Besmetting voorkomen
Heb je een verdachte mail ontvangen? Verwijder deze dan direct. En open in geen geval het Word-bestand in de bijlage. Lees de tips en tricks van Veilig internetten om een nepmail te herkennen.

Bestand toch geopend?
Heb je per ongeluk het bestand toch geopend? Schoon dan je computer op door de virusscanner te laten draaien en laat je computer scannen door het gratis programma HitmanPro.Kickstart. Dit is hetzelfde programma dat gebruikt wordt om ransom- en cryptoware te verwijderen. Veilig internetten heeft een overzichtelijk stappenplan om je computer op te schonen.

Twijfel
Twijfel je of je misschien toch niet een betalingsachterstand hebt? Neem dan contact op met het bedrijf waarvan je de e-mail hebt ontvangen. Gebruik wel altijd de contactgegevens die je zelf al hebt, of zelf hebt opgezocht, en niet de gegevens uit de e-mail. Want voor dat je het weet ben je aan het bellen met cybercriminelen die, net als per e-mail, ook aan de telefoon erg overtuigend kunnen klinken.