Quiz Safer Internet Day: test je kennis over sexting

31-01-2017

Dinsdag 7 februari is het de Safer Internet Day. In Nederland staat deze dag dit jaar in het teken van hoe jongeren en ouders over sexting denken en hiermee omgaan. Sexting is een hele populaire bezigheid onder jongeren, blijkt uit de eerste resultaten van de twee onderzoeken die in het kader van deze dag zijn uitgevoerd. Maar wat weet jij als ouder, opvoeder of docent eigenlijk van sexting? Ga snel naar de Safer Internet Day 2017-quiz en test hoe het met je basiskennis over sexting gesteld is!

Het is belangrijk dat ouders, opvoeders en docenten in gesprek gaan én blijven met jongeren over hun online seksueel gedrag. Want seks en internet vormen een spannende combinatie, die ook leuk kan zijn, maar als het fout gaat, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Bijvoorbeeld als een naaktfilmpje van een jongere verspreid wordt op school of de sportclub. Vooral voor docenten ligt er nog een uitdaging om met jongeren in gesprek te komen over sexting. Slechts iets meer dan één procent van de jongeren stapt namelijk af op de vertrouwenspersoon op school, blijkt uit de eerste resultaten van de onderzoeken. Laat de uitslag van de quiz je dus helpen om je basiskennis rond sexting te updaten zodat je jongeren kunt helpen veilig en verantwoord online te laten zijn. 

Onderzoeken over sexting
In het kader van de Safer Internet Day zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid. Over risicovol mediagebruik en de rol van ouders’ (onder 1.252 jongeren tussen 12 en 17 jaar) is een initiatief van Kliksafe (in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam). Het onderzoek ‘Safer Internet Day 2017: Sexting onderzocht’ (onder 1.019 jongeren van 12 tot en met 17 jaar – en 1.088 ouders) geeft een beeld van hoe jongeren en ouders over sexting denken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, onderdeel van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. De resultaten van deze onderzoeken worden tijdens de Safer Internet Day op dinsdag 7 februari bekend gemaakt. Een nieuwsbericht met daarin de resultaten wordt dan ook op deze website gepubliceerd.

Safer Internet Day
De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Tijdens de Safer Internet Day 2017 staat het thema ‘Be the change: Unite for a better internet’ centraal. Dit jaar vindt de dag plaats op dinsdag 7 februari.

De Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie (Safer Internet Programme, DG Information Society) en wordt gecoördineerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. Er zijn 30 Safer Internet Centers, één in ieder van de 27 lidstaten en ook in IJsland, Noorwegen en Rusland. Deze Safer Internet Centers bestaan uit een Awareness Center, Helpline en Hotline. In Nederland vormen Veiliginternetten.nl* (ondergebracht bij ECP*), het Meldpunt Kinderporno op Internet* en Mediawijzer.net* het Safer Internet Centre. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag.

Kijk op www.saferinternetday.nl* voor meer informatie.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp