Ransomware-aanval: wat je kunt doen en laten

12-05-2017

Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Ook in Nederland waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat er een „grote internationale ransomware-campagne” actief is. Ransomware is al jaren een van de grootste dreigingen en zal dat ook blijven. Belangrijk dus dat je weet wat je kunt doen om (schade door) ransomware te voorkomen en wat je kunt doen om

Heb je ransomware op je computer?
Krijg je een scherm te zien waarop staat dat je bestanden zijn versleuteld en er geld wordt gevraagd om de bestanden terug te krijgen, dan ben je slachtoffer van ransomware.

  • In dit geval geldt het volgende advies: betaal niet. Dit biedt namelijk geen enkele garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Bovendien beloon je daarmee de criminelen en wordt het probleem in de toekomst alleen maar erger. Maar dat betekent inderdaad wel dat je je bestanden kwijt bent... Hopelijk heb je een recente back-up...
  • Ransomware is mogelijk te verwijderen met behulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos. Op de website van Sophos kun je de gratis proefversie downloaden*.
  • Een aantal ransomware-varianten is ook ongedaan te maken, kijk hiervoor op de website No More Ransom*.
  • Zet de back-up van je bestanden terug nadat je je computer volledig hebt opgeschoond en hebt teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Kijk hier voor praktische tips.
  • Bedrijfsnetwerk gegijzeld? Kijk hier voor meer tips

Ransomware voorkomen
De kans dat je als particulier slachtoffer wordt van ransomware is niet zo groot, zeker niet als je onderstaande tips ter harte neemt.

  • Let extra op bij het openen van e-mail vanuit niet vertrouwde of onbekende bronnen. Kwaadaardige software als ransomware komt veelal binnen via de e-mail, als bijlage of als link waar je in de mail gevraagd wordt op te klikken. Als je dat doet, installeert de ransomware zich zonder dat je het merkt op je computer.
  • Zorg dat je de laatste versie van je besturingsysteem geinstalleerd hebt. Lees hier hoe je dat kunt doen.
  • Maar regelmatig back-ups van de bestanden op je computer, bijvoorbeeld op een plek los van internet of bedrijfsnetwerk (zoals een externe harde schijf). Lees hier hoe dat moet. 
  • Zorg voor antivirussoftware. Deze software kan verdachte activiteiten detecteren en blokkeren.

Cybecriminelen hebben het vooral gemunt op bedrijfsnetwerken, netwerken waar veel computers op zijn aangesloten. Bedrijven hebben ook meer te verliezen en zullen daardoor eerder betalen, zeker wanneer een recente back-up ontbreekt. Het is dan ook zaak dat bedrijven hun bedrijfsnetwerken up to date houden.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp