Rathenau Instituut: basisbeveiliging MKB vaak niet op orde

02-03-2017

Het Rathenau Instituut is in het rapport 'Een nooit gelopen race - Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid' duidelijk over de stand van zaken van het midden- en kleinbedrijf (MKB): de basisbeveiliging is vaak niet op orde. Ook medewerkers vormen een zwakke schakel.

Basisbeveiliging niet op orde
De belangrijkste oorzaken waardoor dit komt, zijn volgens het Rathenau Instituut de volgende: ‘er worden geen sterke wachtwoorden gebruikt, beveiligingssoftware wordt onregelmatig geüpdatet, en er worden onvoldoende back-ups van belangrijke bestanden gemaakt. Het kan overigens ook voorkomen dat bedrijven zich laten verleiden tot de aanschaf van een in hun ogen innovatieve ICT-oplossing, zonder dat zij beschikken over de kennis om de software naar behoren te gebruiken of voldoende hebben nagedacht over de eigenlijke dreigingen waaraan ze blootstaan. Dat kan leiden tot schijnzekerheid.'

Werknemer vaak de zwakste schakel
Behalve een gebrek aan basisbeveiliging, is het vaak de werknemer die de zwakste schakel is. Deze klikt té vaak op phishing-mails waardoor het bedrijfsnetwerk geïnfecteerd wordt, met ransomware bijvoorbeeld. Het bedrijfsrisico wordt nog vergroot doordat steeds meer werknemers hun apparaten zowel zakelijk als privé gebruiken waardoor risicovol privégebruik kan leiden tot een besmetting van het bedrijfsnetwerk.

Vergroot de cybersecurity van je bedrijf!
Om de basisbeveiliging van je bedrijf te vergroten én het gedrag van je werknemers postief te veranderen, hebben we een aantal van onze zakelijke pagina’s voor je op een rijtje gezet, met daarop veel info en praktische tips, waarmee je de cybersecurity van je bedrijf snel kunt vergroten. Ga dus snel naar onderstaande pagina’s en bescherm je bedrijf tegen cybercriminelen:


Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut deed dit onderzoek op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Rathenau instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek en organiseert het debatten over wetenschap en nieuwe technologieën. Het rapport 'Een nooit gelopen race - Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid'* is als download beschikbaar.

*Door op de link te klikken, wordt het rapport automatisch gedownload

Meer over dit onderwerp