Rathenau Instituut: Internet of Things uitdaging cybersecurity

02-03-2017

De opkomst van het Internet of Things vormt volgens het Rathenau Instituut een grote uitdaging op het gebied van cybersecurity. De reden hiervoor: de beveiliging van deze ‘slimme’ apparaten is vaak niet op orde.

Dat blijkt uit het rapport 'Een nooit gelopen race - Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid'* van het Rathenau Instituut.

Standaardwachtwoord en updates
Veel gebruikers die ‘slimme’ apparaten gebruiken, werken met het standaardwachtwoord. Dit maakt de apparaten kwetsbaar voor cybercriminelen. In het rapport schrijft het Rathenau Instituut verder dat de software niet eenvoudig kan worden geüpdatet of dat de leverancier na een bepaalde tijd stopt met het onderhouden ervan. Twee dingen die de beveiliging ook niet ten goede komen.

Risico’s van het Internet of Things
Met de enorme toename van het aantal apparaten dat met internet verbonden is, wordt een goede cybersecurity steeds belangrijker. Een cybercrimineel heeft soms maar één slecht beveiligd apparaat nodig om zichzelf toegang te verschaffen tot een netwerk om vervolgens zakelijke en persoonlijke informatie te stelen of te manipuleren.

Slimme apparaten veilig gebruiken
Op onze onderwerppagina 'Internet of Things'* vind je veel informatie en praktische tips om slimme apparaten veilig te gebruiken. Ga hier dus snel naar toe als je apparaten gebruikt die met internet verbonden zijn en je niet zeker weet of je beveiliging wel op orde is.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp