Staatssecretaris Dijkhoff start Cyber Estafette op scholen

19-01-2017

Experts maken leerlingen bewust van online veiligheid

Tijdens de Safer Internet Day op 7 februari wordt het startschot gegeven voor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Gedurende deze estafette staan cyber security experts voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) trapt de estafette af op het Newmancollege in Breda met een gastles waarin hij scholieren bewust wil maken van het belang van online veiligheid.

Initiatiefnemers CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving verwachten met de estafette duizend leerlingen te bereiken. De estafette is onderdeel van de landelijke Geef IT Door campagne die het tekort aan gekwalificeerde ICT’ers op de arbeidsmarkt moet helpen opvullen. De estafette wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Snelcursus hacken
Staatssecretaris Dijkhoff geeft het estafettestokje door aan vijf inspirerende experts die met hun kennis, opinie of kunde hun sporen op cyber security gebied ruim verdiend hebben: Jaya Baloo (KPN), Chris van ’t Hof (Tek Tok Late Night), Ronald Prins (Fox-IT Security), Ronald Verbeek (CIO Platform Nederland) en Anouk Vos (Revnext en President Women in Cyber Security). Zij zullen op verschillende scholen in Nederland een gastles geven en hun kennis delen. De scholieren maken kennis met concrete voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar informatie tegenwoordig is en waarom digitale beveiliging zo belangrijk is. Ze gaan ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een snelcursus hacken.

Ook zin om voor de klas te staan? Geef je dan op de website van Geef IT Door* op als gastdocent.

Vraag naar IT specialisten
Met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt ook de omvang van cybercriminaliteit toe. In sommige EU-lidstaten overstijgt computermisdaad de traditionele misdaad al in omvang. De vraag naar gekwalificeerde cyber security specialisten neemt daardoor snel toe. Uit onderzoek blijkt echter dat de belangstelling onder jongeren voor het brede vakgebied van ICT achterblijft. Een van de manieren om deze belangstelling te stimuleren zijn publiek-private initiatieven zoals de campagne Geef IT Door.

Geef IT Door
De landelijke campagne Geef IT Door verzorgt sinds 2014 gastlessen van ICT-professionals in het voortgezet onderwijs. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Geef IT Door koppelt de vakmensen aan een school uit hun regio en stelt via een toolkit het benodigde gereedschap beschikbaar voor een geslaagde gastles. Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cyber Security en Big Data.

Geef IT Door is een initiatief van CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere CA-ICT, dutch digital delta, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Europese eSkills for jobs campagne 2016.

Safer Internet Day
Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan honderd landen aandacht wordt gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons, met name onder kinderen en jongeren. Het is een initiatief van de Europese Commissie (Better Internet for Kids, DG CONNECT) en wordt gecoördineerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. In Nederland vormen Veiliginternetten.nl, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net het Safer Internet Center. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag. Meer informatie: www.saferinternetday.nl* en www.saferinternetday.org*.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.