Tinder: meest gestelde vragen

05-08-2015

Tinder is alleen al in Nederland met meer dan een miljoen gebruikers een van de meest populaire platformen om te daten. Maar hoe werkt het nu precies? En hoe bescherm je je privacy op Tinder of die van je kinderen als zij er ook op zitten? De meest gestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Wat is Tinder?
Tinder is een gratis dating-programma dat je kunt downloaden voor je computer, smartphone en tablet. Het programma heeft twee aparte omgevingen: een voor gebruikers ouder dan 18 jaar en een voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Als je een account aanmaakt, haalt Tinder automatisch informatie van je Facebook-account op, zoals foto’s, je geboortedatum en geslacht. Zonder Facebook-account kun je ook niet op Tinder. Zodra je account is aangemaakt, ontvang je een lijst met ‘matches’ die is samengesteld op basis van je Facebook-gegevens. Je kunt vanaf nu contact maken en/of bladeren ('swipen') om andere gebruikers te zien.

Waarom is Tinder zo populair?
De populariteit van Tinder is te verklaren door het gemak waarmee je een account aanmaakt en het feit dat het gratis is. Als gebruiker swipe je razendsnel door potentiële matches en met één klik geef je aan of je iemand interessant vindt of niet. Tinder heeft op dit moment wereldwijd ongeveer 10 miljoen matches per dag. En bijna een miljard 'swipes' per dag.

Hoe werkt het?
Je hebt een Facebook-account nodig om op Tinder te gaan. Je openbare profielinformatie van Facebook wordt gebruikt om je profiel op Tinder aan te maken. Als je bent aangemeld, kun je de zoekcriteria aanpassen. Bijvoorbeeld door te zoeken op mensen bij jou in de buurt of de sekse waarin je geïnteresseerd bent aan te passen. Een match op Tinder wordt pas gemaakt als beide gebruikers elkaars profiel leuk vinden. Vanaf dat moment is direct contact (door middel van een chat, het versturen van berichten en/of het delen van foto's en video's) mogelijk. Je beheert de privacyinstellingen voor Tinder in het menu 'Apps' van je Facebook-account.

Wat moet je als ouder weten?
Tinder hanteert een minimumleeftijd van 13 jaar en ouder om een account aan te maken. De informatie op Facebook wordt gebruikt om de leeftijd te controleren. Door gebruikers in twee leeftijdsgroepen te verdelen (13-17 jaar en 18+) worden contacten tussen volwassenen en minderjarigen zo goed als mogelijk vermeden. Bedenk wel dat nepprofielen op alle sociale media voorkomen waardoor een minderjarige alsnog in contact kan komen met een volwassene.

Enkele tips voor ouders als je kind op Tinder zit: 

  • Vraag je kind zijn of haar locatiebepaling in de app niet te nauwkeurig in te stellen. Dit maakt het voor mensen met kwade bedoelingen makkelijker iemand te lokaliseren;
  • Raad je kind aan geen foto's te delen waarmee informatie over hun adres, school of sportclub makkelijk te achter halen is;
  • Bespreek met je kind de risico's van het leggen van online contact met mensen die zij (nog) niet kennen;

Hoe blokkeer je iemand op Tinder?
Je kunt iemand blokkeren waarmee je een match hebt. Dit doe je door op het profiel van die persoon rechtsboven op het icoontje met de drie puntjes te klikken. Selecteer hier 'Match opheffen' en bevestig je keuze. Je kunt ook iemand rapporteren als deze persoon zich verdacht of onbehoorlijk gedraagt. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het vragen van geld of donaties;
  • Als iemand jonger dan 13 jaar lijkt;
  • Grof taalgebruik;
  • Het versturen van spam of ongewenste reclame;
  • Als het om een nepprofiel lijkt te gaan.

Meer tips en tricks
Meer tips en tricks om kinderen veilig online te laten zijn, staan op de pagina's van het thema Kinderen online.