Veiligheidsmonitor 2016: 1 op de 9 slachtoffer van cybercrime

01-03-2017

In 2016 is 1 op de 9 Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime. Dat staat te lezen in de Veiligheidsmonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit cijfer is vergelijkbaar met 2015, maar lager dan het aantal slachtoffers in 2012.

Soorten Cybercrime
Van de verschillende soorten cybercrime waar slachtoffers mee te maken krijgen, komt hacken met 5 procent het meest voor. Gevolgd door koop- en verkoopfraude (3 procent) en pesten (eveneens 3 procent). Minder dan een half procent van de slachtoffers wordt geconfronteerd met identiteitsfraude.

Aangiftebereidheid
Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat 8 procent van de slachtoffers van cybercrime aangifte bij de politie doet. Een percentage dat al enkele jaren min of meer gelijk is.

Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Veiligheidsmonitor 2016 is als pdf te downloaden op de website CBS.nl*.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp