Vodafone staat op tegen cyberpesten

22-09-2015

Appen, Twitteren, Snappen en posten op 'Insta': jongeren communiceren tegenwoordig continu online. Pesten is hierdoor ook verschoven van offline naar online. Uit internationaal onderzoek onder jongeren blijkt dat de helft van de Nederlandse tieners iemand kent die te maken heeft gehad met cyberpesten. Het hoopvolle nieuws is dat ruim driekwart (76%) denkt dat steun van vrienden de slachtoffers van cyberpesten zal helpen. Dit is voor Vodafone reden om een reeks aan initiatieven te starten om dit probleem tegen te gaan: een emoji tegen cyberpesten, een lespakket en een online platform om pesten anoniem te bespreken.

Vandaag start de provider hiermee door wereldwijd een emoji tegen cyberpesten te introduceren, die ook door Facebook en het publiek-privaat programma Veilig Internetten worden omarmd. Bijna de helft van de Nederlandse tieners geeft aan hun gevoelens online het makkelijkst te kunnen uitdrukken met een combinatie van woorden en emoji’s. Meer dan tweederde (70%) van de tieners geeft aan deze emoji te willen sturen als teken van steun.

Pixar-animator ontwerpt emoji
Matt Jones, die ook een animaties voor de Pixar film Inside Out maakte, ontwierp een reeks emoji’s waar tieners vervolgens op gestemd hebben. Nederlandse jongeren kozen voor het rode hartje met witte handjes . Het hartje is vanaf nu verkrijgbaar in de Message+ app. Vodafone voert gesprekken met Google en Apple om deze emoji ook te kunnen toevoegen aan hun eigen emoji-sets. Voor elke gedeelde emoji met BeStrong doneert Vodafone wereldwijd € 0,10 aan anti-pestinitiatieven.

Pezzep, een online platform om onder andere pesten anoniem bespreekbaar te maken.
Naast de emoji heeft Vodafone in samenwerking met het Diana Award instituut een peer-to-peer lespakket ontwikkeld tegen cyberpesten, dat vanaf de herfst kosteloos beschikbaar is, en investeert de provider in Pezzep, een online platform om onder andere pesten (anoniem) bespreekbaar te maken. Pezzep zal vanaf 11 oktober de musicalversie van Carry Slee’s bestseller Spijt! omlijsten.

Meer informatie over Vodafone’s initiatieven tegen pesten vind je op http://www.vodafone.com/content/parents.html*.

Alle emoji's (ook te downloaden) vind je op: https://www.flickr.com/photos/vodafonegroup/sets/72157658628177755/*.

Meer informatie over de creatie en behoefte aan een emoji hoor je van van Dacher Keltner, professor bij de universiteit van Berkely, in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=2WtvyxKyePE&feature=youtu.be*.

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.