Wat gebeurt er met jouw persoonsgegevens? Lees de privacyverklaring!

22-05-2018

Niemand vindt het leuk om privacyvoorwaarden te lezen. Dat doet dus ook bijna niemand. Tegelijkertijd domineert het onderwerp privacy het nieuws en zijn veel mensen verontwaardigd of verbaasd als blijkt hoe organisaties met privacy en persoonsgegevens van gebruikers omgaan. Wil je dus weten wat er gebeurt met jouw persoonsgegevens? Lees dan eens een privacyverklaring. Veiliginternetten.nl geeft tips om de teksten door te komen.

Vanaf 25 mei is de nieuwe privacywet van toepassing. Dat betekent dat heel veel organisaties een nieuwe privacyverklaring zullen opstellen. De nieuwe privacywet, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is een privacywet die geldt in de hele Europese Unie (EU). Dankzij de AVG is de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier geregeld en gelden in elke lidstaat dezelfde regels. De komende periode is dus een goede tijd om eens te beginnen met het lezen van enkele privacyverklaringen.

Maar hoe kom je de tekst van zo'n privacyverklaring nu een beetje door? Veiliginternetten.nl geeft een paar tips:

  • Bedenk welke organisaties persoonsgegevens van jou hebben waar je echt veel waarde aan hecht. Lees alleen die privacyverklaringen;
  • Vind je dat nog te veel werk? Zoek dan heel gericht in een privacyverklaring naar de onderwerpen waarvan jij het belangrijk vindt om te weten hoe er met jouw persoonsgegevens wordt omgesprongen. Zoek bijvoorbeeld op hoe:
    • Hoe lang je persoonsgegevens worden bewaard
    • Waarvoor jouw persoonsgegevens worden gebruikt
    • Je contact kunt opnemen met vragen over jouw persoonsgegevens

Wil je alvast een keer oefenen met een privacyverklaring? Lees dan onze privacyverklaring een keer goed door.

 

Meer over dit onderwerp