Wist je dat je iPhone 's nachts data deelt?

05-06-2019

Een aantal populaire apps stuurt persoonlijke informatie door naar derde partijen, zonder dat ze gebruikers daarover inlichten. Dat blijkt uit een test van The Washington Post. Op de onderzochte iPhone werden maar liefst 5400 ‘trackers’ gevonden die stilzwijgend data verzamelen en doorsturen.

Een tracker is een stukje software dat informatie vergaart. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een cookie.  Trackers kunnen registreren wanneer je de app opent, de locatie van je mobiele telefoon (en dus van jou) en zelfs welke telefoon je hebt. Waar je je op dat moment bevindt of welke telefoon je hebt. Als jij je emailadres, woonadres en telefoonnummer hebt gedeeld met de app hebben ze ook toegang tot die informatie.

 Op zich is algemeen bekend dat er zoiets als trackers bestaat. Ze worden gebruikt om apps te verbeteren en advertenties te personaliseren. Bedrijven zullen in de meeste gevallen hun uiterste best doen om jouw data te beschermen, ze maken de informatie anoniem en bewaren de gegevens maar een beperkte tijd. Het probleem zit in de gevallen waar bedrijven wat minder zorgvuldig zijn. Daarnaast weten veel gebruikers van apps niet eens dat hun telefoon veel data doorstuurt.

 Je kan hier zelf wel iets aan doen

Er zijn wel enkele instellingen in iOS die beperken hoeveel gegevens je iPhone deelt met derde partijen door middel van apptrackers. Je kan bijvoorbeeld ‘reclametracking’ uitschakelen. Ga daarvoor naar ‘Instellingen’, tik op ‘Privacy’ en vervolgens op ‘Reclame’. Schakel ‘Beperk reclametracking’ in. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je geen gepersonaliseerde advertenties meer ontvangt via het reclameplatform van Apple.

Een andere mogelijkheid is om de ‘Ververs op achtergrond’ uit te zetten. Die optie vind je opnieuw onder ‘Instellingen’. Tik op ‘Algemeen’, ‘Ververs op achtergrond’ en schakel de functie uit. Dat zorgt ervoor dat inactieve apps niet op de achtergrond kunnen draaien, en dus achter je rug geen informatie kunnen versturen. Dat gaat natuurlijk nog wel terwijl je de app gebruikt.

Controleer tot slot ook welke apps toestemming hebben om je locatie te tracken. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Privacy’ en daarna ‘Locatievoorzieningen’. Daar vind je een lijst met de apps die je locatiegegevens mogen inzien. Bepaal welke apps je locatievoorzieningen mogen gebruiken en verwijder de apps die je niet vertrouwt.