Helpdeskfraude (Tech Support Scam of Microsoft Scam)

Ik ben gebeld door een nephelpdesk. Wat nu?

Internetcriminelen maken steeds vaker gebruik van de ‘Tech Support Scam’. Zij bellen je op met allerlei smoesjes om toegang tot je computer te krijgen. Ook proberen ze je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Zogenaamd om een 'probleem' om je computer op te lossen of om 'enkele bankgegevens te controleren'. 

Er zijn momenteel drie varianten van deze vorm van internetfraude:
 1. Je wordt gebeld door iemand van een helpdesk met de mededeling dat er een probleem is met je computer. De beller spreekt altijd Engels, vaak met een accent en noemt zich technician of security expert.  De zogenaamde helpdeskmedewerker zegt dat je gehackt bent, of dat je computer een virus heeft of een verouderde licentie. Hij (of zij) kan de problemen voor je oplossen, tegen betaling uiteraard.
 2. Je krijgt een pop-up op je telefoon of computer dat je computer is besmet met een virus of dat je bestanden zijn geblokkeerd. Er wordt gezegd dat je een (meestal) Nederlands telefoonnummer moet bellen. Degene die je dan aan de lijn krijgt, spreekt meestal Engels en zal zeggen dat hij je problemen tegen een flinke betaling kan oplossen.
 3. Je hebt een helpdesknummer opgezocht van een Nederlandse helpdesk van een internationaal bedrijf, bijvoorbeeld McAfee, Gmail of Microsoft. Wanneer je dit nummer belt, krijg je iemand aan de lijn die in het Engels (meestal met een sterk accent) vertelt dat hij jouw computerprobleem tegen betaling kan oplossen.
Wat kan je doen als je denkt dat je te maken hebt met een nephelpdesk?
 • Hang op
  Word je (ongevraagd) gebeld door een helpdeskmedewerker? Hang direct op!
 • Geef geen toegang
  Geef geen toestemming om je computer over te laten nemen door iemand die je niet kent. Installeer geen softwareprogramma op verzoek van de beller.
 • Betaal niet
  Maak geen geld over op verzoek van de ‘medewerker’.
 • Verbreek verbinding met internet en zet je computer uit
  Denk je dat je te maken hebt met Tech Support Scam, verbreek de verbinding met internet en zet de computer uit. Dan kan de internetcrimineel niet verder zoeken in je computer.
 • Vertel het door
  Vertel familie, vrienden en kennissen dat iemand over de  manier waarop iemand je heeft opgelicht (of heeft geprobeerd om je op te lichten). Hoe meer mensen weten van de manier waarop helpdeskfraude wordt gepleegd, hoe beter we elkaar kunnen beschermen. Meld het ook bij Fraudehelpdesk*, zij waarschuwen burgers en bedrijven voor allerlei vormen van fraude.
 • Bel je bank en doe aangifte bij de politie!
  Als je bank weet van je vermoeden dat je slachtoffer bent van helpdeskfraude dan kunnen ze verdachte transacties vanaf jouw rekening(en) in de gaten houden. Ook al is het heel lastig voor de politie om deze criminelen op te sporen, zonder jouw aangifte kan de politie niets doen. Je kan voor deze vorm van oplichting niet online aangifte doen. Maak een afspraak via 0900 8844.