SluitenZoeken sluiten

Hoe voorkom ik ransomware?

Je hoort het wel eens op het journaal of leest het in de krant: grootschalige ransomware-aanvallen waarbij criminelen ervoor zorgen dat mensen niet bij bestanden op hun computers kunnen. De criminelen eisen vervolgens 'losgeld' om de blokkering op te heffen. Maar wat kun je eigenlijk doen om ransomware te voorkomen? We geven je 5 tips.

Antwoord:

 • print

  Voorkom ransomware

  • Installeer updates van besturingssystemen en updates van programma's direct. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden en sneller draaien en minder snel vastlopen.
   Microsoft heeft inmiddels ook een software-update beschikbaar (MS17-010) voor versie van windows die eigenlijk niet meer ondersteund worden.
  • Gebruik antivirussoftware. Deze kan ransomware namelijk detecteren en blokkeren.
  • Open geen e-mails, links in e-mails en zeker geen bijlage(n) van onbekende afzenders
  • Open ook geen e-mails, links in e-mails en bijlage(n) die u eigenlijk niet verwacht, ook al is de afzender bekend.
  • Maak regelmatig back-ups, ofwel een kopie van de bestanden op je computer. Dit voorkomt dat je bestanden kwijft bent na een ransomwarebesmetting. Je kunt automatisch back-ups instellen of handmatig een back-up maken. Je bewaart een back-up bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Zorg er voor dat je ook back-ups hebt die losgekoppeld zijn van internet.

  Lees ook de factsheet 'Mobiele ransomware - let goed op uw persoonlijke bestanden'.