Veilig online winkelen

Wat is online winkelen?

Als je online winkelt, koop je goederen of diensten via internet. De plek waar je dit doet heet een webwinkel. Je kunt bijvoorbeeld online winkelen bij Marktplaats.nl, Bol.com, de Bijenkorf, HEMA, Albert Heijn en nog duizenden andere plekken. Naast kleding, boeken en cd's koop je net zo makkelijk reis-, woon- en zorgverzekeringen online.

Feitje 66 procent

van de online shoppers controleert of de webwinkel aangesloten is bij keurmerken (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik veilig online winkelen?

Tijdens het online winkelen sta je veel persoonlijke informatie af, zoals je adresgegevens, leeftijd en bank- en creditcardgegevens. Bij het afsluiten van verzekeringen moet je zelfs je burgerservicenummer (BSN) invullen. Je wilt niet dat iemand misbruik maakt van deze informatie. Bijvoorbeeld door identiteitsfraude te plegen, en goederen en diensten op jouw naam te bestellen. Winkel daarom alleen online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben.

Dit kan je direct doen

 • 7 tips voor veilig online winkelen

  • Beoordeel voor jezelf of je de website waar je iets wilt kopen vertrouwt.
   Ken je het bedrijf? Bevat de website contactinformatie, ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd? Ben je het eens met het verzend- en retourbeleid? Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het gaat om een professioneel bedrijf.
  • Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl*www.kieskeurig.nl* of www.beslist.nl* kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen.
   Veel positieve beoordelingen is een indicatie dat de webwinkel veilig is.
  • Via de Online ShopScan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel OK is*.
  • Een waarborg of keurmerk kan erop duiden dat het om een erkende, veilige webwinkel gaat.
   Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het keurmerk Thuiswinkel.org. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op de website van Thuiswinkel.org*. Andere keurmerken zijn het Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*.
  • Controleer op de website van de uitgever van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft verstrekt.
   Controleer van een keurmerk ook wat de betekenis is, bijvoorbeeld door te kijken of het keurmerk voorkomt op de lijst van ConsuWijzer*.
  • Controleer of je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding
   Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er in je browser https:// voor het webadres in plaats van http://. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderaan in het browserscherm.
  • Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden, de privacyverklaring en het ontvangen van nieuwsbrieven als je deze daadwerkelijk gelezen en begrepen hebt.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de tips gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit