Kan ik een website mijn wachtwoord laten onthouden?

De meeste websites waarop je moet inloggen, bieden de optie om je gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Een handige functie omdat je dan niet elke keer opnieuw je inloggegevens hoeft in te voeren. Voor sommige websites, denk aan die van de sportschool waarop je je voor lessen inschrijft, kan dit handig zijn. Op websites waarop je meer persoonlijke informatie hebt staan, denk aan creditcardgegevens op de website van een online winkel of je telefoonnummer en e-mailadres op je sociale media-account, wil je misschien niet dat er automatisch wordt ingelogd. Gebruik je een openbare computer, laat dan nooit je wachtwoorden opslaan en log altijd uit. Zorg er op je eigen apparaat voor dat deze niet toegankelijk is zonder wachtwoord zodat niemand bij je persoonlijke gegevens kan als je computer, tablet of smartphone zoek raakt of gestolen wordt.

Direct doen (of laten):

 • Je wachtwoord onthouden

  Het is natuurlijk het best als je al je wachtwoorden zelf kunt onthouden. Heb je daar moeite mee? Gebruik een zin! Een gezegde, songtekst, of andere zin die je goed kunt onhouden. Bijvoorbeeld: “Liever U2 dan de 6e van Beethoven!”. Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aan wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken, en anders neem je de eerste letters van elk woord “LU2dd6evB!” of de eerste 2 letters van elk woord uit deze zin.

  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Je hoeft nooit meer al je wachtwoorden te onthouden als je een wachtwoordmanager gebruikt. Voortaan onthoud je er maar één: die van je wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Bezoek je voortaan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatische je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers ook tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. Een wachtwoordmanager helpt je ook bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden. Deze worden automatisch gegenereerd en zijn sterk.

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  Op de website van de Consumentenbond vind je een test van vijf wachtwoordmanagers* die met elkaar zijn vergeleken.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je je wachtwoord onthouden?

  Ja, dat heb ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit