Ik heb een virus na het downloaden

Download nooit software, films, games of muziek uit illegale bronnen. Behalve dat dit verboden is, is er een kans dat je hiermee een virus binnenhaalt.

Antwoord:

print

 • Download een virusscanner voor je computer

  Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.

  Aandachtspunten bij het kiezen van een geschikte virusscanner:

  • Bepaal tegen welke gevaren het antivirusproduct je computer moet beschermen.
  • Weeg de voor- en nadelen van gratis en betaalde virusscanners goed tegen elkaar af.
  • Kies een virusscanner die zowel on access als on demand kan scannen.
  • Een virusscanner die gebruikmaakt van een 'heuristische analyse' vereist gevorderde kennis.
  • Bedenk of je besmette bestanden alleen wilt verwijderen of dat je eerst wilt proberen om ze schoon te maken.
  • Kies een virusscanner met een automatische update-functie.

  Waar moet een virusscanner je tegen beschermen?
  Elke virusscanner beschermt je tegen veelvoorkomende virussen, wormen en trojans. Sommige pakketten hebben daarnaast nog extra functies, zoals een firewall, het blokkeren van pop-ups, of het scannen van je e-mails en de internetpagina’s die je bezoekt. Bepaal voordat je een antivirusproduct aanschaft welke van deze functies je nodig hebt en welke niet.

  Gratis of betaald
  Laat je bij het kiezen van een antivirusproduct niet misleiden door de prijs. Er zijn tegenwoordig veel gratis virusscanners die kwalitatief even goed zijn als betaalde producten. Wees je er wel van bewust dat aan de lage prijs soms ook nadelen kunnen kleven, zoals:

  • Minder functionaliteit.
  • Minder ondersteuning.
  • Het tonen van advertenties door de virusscanner.

  Kies je voor een betaalde virusscanner, bereken dan van tevoren wat het pakket je gaat kosten over de totale gebruiksperiode. Soms moet je naast de aanschafprijs ook nog een periodiek bedrag betalen voor het ontvangen van updates of ondersteuning.

  Werking van de virusscanner
  Een antivirusproduct kan twee manieren gebruiken om een kwaadaardig bestand te ontdekken:

  • Het vergelijkt het gescande bestand met een lijst van bekende malware (virusdefinities). Je virusscanner herkent een kwaadaardig bestand als het overeenkomt met een virus in de lijst. Nieuwe virussen worden pas ontdekt wanneer je je virusscanner update met een lijst waar het nieuwe virus in voorkomt.
  • Het maakt een analyse van het gedrag van een programma (heuristische analyse). Deze scan kan nieuwe virussen wel direct herkennen. De keerzijde hiervan is dat de werking van een goedaardig programma soms kan lijken op het gedrag van een virus. Hierdoor loop je het risico dat je per ongeluk een goedaardig bestand verwijdert en schade doet aan je systeem.

  Het is aan te raden alleen gebruik te maken van heuristische analyses als je een gevorderde gebruiker bent. Onervaren gebruikers kunnen beter werken met een scan op basis van virusdefinities. Zorg er wel voor dat je virusscanner elke dag automatisch geüpdatet wordt.

  Virussen onschadelijk maken
  Een virusscanner kan verschillende acties uitvoeren als hij een geïnfecteerd bestand ontdekt:

  • Het bestand in quarantaine plaatsen, zodat het virus geen schade meer kan doen en zich niet verder kan verspreiden.
  • Het geïnfecteerde bestand schoonmaken. Dit is niet altijd mogelijk, maar het is erg handig voor als belangrijke bestanden geïnfecteerd raken en je er geen schone versie van hebt.
  • Het volledige bestand verwijderen, inclusief het virus.

  Sommige virusscanners bieden niet al deze mogelijkheden, terwijl andere producten juist extra opties hebben. Bedenk je bij het kiezen van een virusscanner welke van deze functies je nodig hebt.

  Automatisch updaten
  Omdat er dagelijks nieuwe malware verschijnt, is het voor de bescherming van je systeem belangrijk dat je virusscanner steeds beschikt over de recentste virusdefinities. Deze kun je downloaden van de website van je fabrikant. De meeste virusscanners kun je ook instellen om deze updates automatisch te downloaden. Wij raden je aan om een virusscanner te nemen met zo’n automatische updatefunctie.

  Nep-antivirus
  Veel mensen schaffen een virusscanner via internet aan. Let daarbij op voor nep-antivirusproducten. Er zijn duizenden voorbeelden bekend van programma’s die zich voordoen als virusscanners, maar die in werkelijkheid computers juist besmetten met malware en de creditcardgegevens van de gebruikers stelen.