Mag ik films downloaden?

Ja, dat mag. Als je de film koopt in een officiële online winkel zoals iTunes en de Google Play Store. Het illegaal downloaden van films, bijvoorbeeld via een peer-to-peer-netwerk, mag niet. Dat geldt ook voor het downloaden van muziek, games en software. Het Openbaar Ministerie gaat afzonderlijke downloaders niet vervolgen. Wel worden de websites die illegaal materiaal aanbieden aangepakt. Mocht je worden aangeklaagd door de auteursrechthebbende (ofwel de maker van de film), dan krijg je een boete.

Direct doen (of laten):

 • Download apps veilig

  Loop voordat je een app op je smartphone, tablet of computer installeert onderstaande checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. 

  1. Controleer de bron
   Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.
  2. Populariteit
   Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is.
  3. Lees de voorwaarden
   Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 
  4. Updaten
   De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

   

  Heb je de checklist doorlopen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit