SluitenZoeken sluiten

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

Heb je je wachtwoorden in je agenda opgeschreven, maar ben je je agenda kwijt? Of heb je je wachtwoorden opgeslagen in je telefoon, maar is je telefoon gestolen? Zorg dat je dan zo snel mogelijk je wachtwoord verandert. Je wilt namelijk niet dat iemand toegang krijgt tot persoonlijke gegevens en bestanden. Bewaar je nieuwe wachtwoord(en) niet meer in je agenda of mobiel, maar gebruik een wachtwoordmanager of ezelsbruggetje om je wachtwoorden te onthouden.

Antwoord:

  • print

    Stel een nieuw wachtwoord in

    De meeste online diensten bieden de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord in te stellen als je dit vergeten bent. Meestal moet je hiervoor op de 'Wachtwoord vergeten?'-optie klikken en vervolgens je e-mailadres of gebruikersnaam invullen. Je krijgt dan via de e-mail een link toegestuurd waarop je moet klikken om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Stel altijd een sterk wachtwoord in.

    Goed te onthouden zin
    Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?

    Wachtwoordmanager
    Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

    Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in één aanval meer accounts gehackt kunnen worden.

    Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. 

    Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

    *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad