Wat is het Internet of Toys?

Net als bij het Internet of Things gaat het bij het Internet of Toys om apparaten die verbonden zijn met internet. Maar in het geval van het Internet of Toys gaat het om speelgoed dat jouw kind gebruikt voor ontspanning of educatieve doeleinden. Denk hierbij aan het volgende speelgoed: een pop waarmee jouw kind een gesprek kan voeren, een slimme knuffelbeer die de verjaardag en lievelingskleur van je kind onthoudt én speelfiguurtjes die via internet in verbinding staan met een computerspel tot complete robots. Leuk en handig speelgoed, maar ook speelgoed waarbij het belangrijk is voor jou als ouder om onder andere te weten hoe de verbinding met internet beveiligd is, wie toegang heeft tot de gegevens die jouw kind via het speelgoed verstuurt en bij wie je terecht kunt voor vragen over de software en veiligheid.

Direct doen (of laten):

 • Internet of Toys: tien aandachtspunten voor ouders

  Mediawijzer.net, de website van het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid, heeft een checklist met tien aandachtspunten voor ouders over het Internet of Toys. Deze checklist gaat niet alleen in op de veiligheid, maar ook op zaken als de educatieve en pedagogische waarde van het speelgoed. De tien aandachtspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en op basis van het rapport 'Internet of Toys: Een nieuw speelveld'. Ga naar Mediawijzer.net* voor de uitgebreide pdf van de checklist, het volledige rapport en meer informatie over de initiatiefnemers en experts die de checklist hebben samengesteld.

  De tien aandachtspunten van de checklist staan hieronder beknopt weergegeven:

  1. Is het duidelijk dat het speelgoed een connectie heeft met internet?
  2. Wie heeft toegang tot de ingevulde en uitgewisselde gegevens?
  3. Is het duidelijk waar je terecht kunt bij vragen over software en veiligheid?
  4. Weet je waar het kind eigenlijk mee speelt?
  5. Past het speelgoed bij de leeftijd van het kind?
  6. Hoe ‘educatief’ is het speelgoed?
  7. Is het speelgoed zonder bijkomende kosten te gebruiken?
  8. Kun je het speelgoed met andere kinderen delen?
  9. In hoeverre kan het kind vrij en creatief spelen met het product?
  10. Zit er een houdbaarheidsdatum aan het speelgoed?

  * Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de tien aandachtspunten gelezen?

  Ja, die heb ik gelezen
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit