Wat is een sterk wachtwoord?

Het meest gebruikte wachtwoord in 2013 was 123456. Daarmee is het ook meteen het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies daarom een sterk wachtwoord.

Direct doen (of laten):

 • Een sterk wachtwoord bedenken

  Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Hieronder een aantal tips die je helpen een sterk wachtwoord te bedenken.

  • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01 of één bestaand woord uit het woordenboek.
  • Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters.
   12 karakters is het minimum, maar hoe langer hoe beter.

  Heb je een sterk wachtwoord bedacht?

  Ja, dat heb ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Je wachtwoord onthouden

  Het is natuurlijk het best als je al je wachtwoorden zelf kunt onthouden. Heb je daar moeite mee? Gebruik een zin! Een gezegde, songtekst, of andere zin die je goed kunt onhouden. Bijvoorbeeld: “Liever U2 dan de 6e van Beethoven!”. Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aan wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken, en anders neem je de eerste letters van elk woord “LU2dd6evB!” of de eerste 2 letters van elk woord uit deze zin.

  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Je hoeft nooit meer al je wachtwoorden te onthouden als je een wachtwoordmanager gebruikt. Voortaan onthoud je er maar één: die van je wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Bezoek je voortaan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatische je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers ook tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. Een wachtwoordmanager helpt je ook bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden. Deze worden automatisch gegenereerd en zijn sterk.

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  Op de website van de Consumentenbond vind je een test van vijf wachtwoordmanagers* die met elkaar zijn vergeleken.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je je wachtwoord onthouden?

  Ja, dat heb ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit