Wat is een VPN en wat kost het?

Veiligheid en privacy zijn belangrijke aspecten om te kiezen voor een VPN.

Antwoord:

print
 • Gebruik een Virtual Private Network (VPN) of je databundel

  Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd. Lees ook de factsheet van het Nationaal Cyber Security Centrum 'Wifi onderweg: gebruik een VPN'*.

  VPN-aanbieders
  Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder.

  VPN-dienst kiezen
  Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van gratis en betaalde VPN-aanbieders. Je kunt ook kijken op de website vpngids.nl of van vpndiensten.nl

  Databundel
  Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

  Toch internetten zonder een VPN of databundel?
  Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder je databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsegeschiedenis en cookies.


  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad