Ik heb een hoge telefoonrekening

Het gebruik van internet via je smartphone is niet gratis (tenzij je gebruik maakt van wifi). Om met je telefoon toegang te krijgen tot het internet moet je een data-abonnement afsluiten bij je provider. Het internetgebruik wordt berekend per eenheid verstuurde of ontvangen informatie. Deze eenheid is meestal de MB (megabyte). Er zijn veel verschillende soorten abonnementen. De meeste varianten bestaan uit een combinatie van gewone belminuten en/of SMS en een databundel om te kunnen internetten. Je koopt bijvoorbeeld maandelijks voor een bepaald bedrag 500 MB in om te kunnen internetten. Zodra je meer data gebruikt dan er vooraf waren ingekocht, wordt het extra gebruik per MB in rekening gebracht. Dit kan, net als bij belminuten, in korte tijd flink oplopen. Er zijn ook abonnementen waarbij het internetgebruik ongelimiteerd is.

Direct doen (of laten):

 • 5 tips om een hoge telefoonrekening te voorkomen

  1. Laat je voorlichten bij het kiezen van een databundel die bij het verwachte internetgebruik past.
  2. Als je fanatiek gebruik maakt van je smartphone is het over het algemeen verstandig om te kiezen voor een ongelimiteerd internetabonnement.
  3. Gebruik waar mogelijk vertrouwde wifi-netwerken voor dataverkeer.
  4. Houd je datagebruik goed in de gaten zodat je niet je bundel overschrijdt.
  5. Download een applicatie die je datagebruik in de gaten houdt. Je kunt deze vinden in de app store (zoektermen: data gebruik, data usage, mb gebruik). De meeste providers hebben hun eigen apps waarmee je de verbruik van je databundel kunt zien.

  Kun je een hoge rekening voorkomen?

  Ja, dat kan ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit