Wat is een sterk wachtwoord?

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wilt voorkomen dat een vreemde je vakantiefoto’s bekijkt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Of dat een hacker je BSN steelt en identiteitsfraude pleegt.

Antwoord:

print

 • Sterk wachtwoord: moeilijk te raden of kraken

  Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker. Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies daarom een sterk wachtwoord.

  Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer:

  • Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen zoals 123456 of qwerty, welkom01 of één bestaand woord uit het woordenboek. 
  • Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?