Nieuwe privacywet

Wat is de nieuwe privacywet?

Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet - de Algemene Verordening Gegevensbescherming - in werking getreden. In alle landen van de Europese Unie (EU) gelden nu dezelfde regels voor het beschermen van persoonsgegevens. De regels geven inwoners van de EU meer invloed op wat er met hun persoonsgegevens gebeurt en geven bedrijven, overheden en organisaties meer verantwoordelijkheden om er zorgvuldig mee om te gaan.

Wat betekent dit voor mijn kind?

Is je kind jonger dan 16 jaar? En gebruikt hij of zij Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter of Music.ly? Of speelt je kind soms online games? Dan moet jij als ouder of wettelijk vertegenwoordiger toestemming geven voor de verwerking van de persoonsgegevens van je kind in deze online omgeving. Organisaties die persoonsgegevens verwerken via bijvoorbeeld een app, online game, webwinkel of sociale media, moeten controleren en bovendien kunnen aantonen dat je die toestemming daadwerkelijk hebt gegeven.

Deze specifieke bescherming gaat om gegevens die gebruikt worden voor commerciële doeleinden of voor het opstellen van zogenoemde gebruikersprofielen. Voor chatten op bijvoorbeeld de Kindertelefoon of contact met andere organisaties die zonder commerciële doeleinden gegevens verwerken, is geen toestemming nodig.

Dit kan je direct doen

 • Je online privacy beschermen

  • Denk goed na voor je iets online zet. Zo gemakkelijk als het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer af te krijgen. Zelfs als je denkt dat je iets verwijderd hebt, kan het ergens anders op internet plotseling opduiken. Informatie die je op internet plaatst kan immers door anderen worden opgeslagen en hergebruikt. Vraag je daarom van tevoren af hoe je het zou vinden als bepaalde mensen (exen, ouders, leraren, collega’s, huidige of toekomstige werkgevers) de informatie te zien zouden krijgen. Wil je dit liever niet, neem dan het zekere voor het onzekere en plaats de informatie niet online.
  • Wanneer je ziet dat iemand een foto van je geplaatst heeft op sociale media en je hebt dit liever niet, spreek de persoon er dan op aan en vraag of de foto verwijderd kan worden. In Facebook heb je de mogelijkheid om als je iets ziet wat je niet leuk vindt, maar de voorwaarden van Facebook niet schendt, een bericht te sturen aan de persoon die de inhoud heeft geplaatst* met de vraag het bericht te verwijderen.
  •  Wees je ervan bewust dat anderen chatgesprekken kunnen opslaan.
  • Accepteer niet zomaar iedereen op sociale netwerksites. Wees selectief in wie je wel en niet toelaat op je profiel. Laat alleen mensen toe die je persoonlijk kent. Laat je niet verleiden door het hebben van een zo’n lang mogelijke vriendenlijst. Niemand heeft 500 vrienden.
  • Zorg ervoor dat je profielen op sociale media afgeschermd zijn. Op Facebook bijvoorbeeld kun je de zichtbaarheid van je hele profiel instellen door in het menu aan de rechterkant van de homepage naar ‘Privacyinstellingen’ te gaan en dit op ‘Vrienden’ te zetten.  Op Twitter kun je dit doen door te kiezen voor ‘Instellingen’ en ‘Mijn tweets afschermen’ aan te vinken.
  • Schakel locatievoorzieningen uit. Sommige diensten, zoals Twitter en Instagram, bieden aan om automatisch een locatie aan je berichten toe te voegen. Schakel dit uit, zodat anderen niet kunnen zien waar je bent.
  • Gebruik online een bijnaam (nickname) of alleen je voornaam. Noem geen telefoonnummers, adressen, namen van scholen of bedrijven en andere herkenbare plekken waardoor mensen er achter kunnen komen wie je bent en waar je bent.
  • Maak een anoniem e-mailadres aan dat je kunt gebruiken als je je ergens moet registreren of als je een e-mailadres moet achterlaten om een reactie op een website te plaatsen.
  • Pas op met foto’s waaruit kan worden afgeleid waar je bent, waar je woont of waar je werkt. Plaats dus geen foto’s waarop een straatnaambord, je huis, je werk of de school van je kinderen te zien is. Stuur dit soort foto’s ook niet naar mensen met wie je chat, maar die je niet persoonlijk kent.
  • Wil je mensen die je online hebt leren kennen in het echt ontmoeten? Spreek af in een openbare gelegenheid, zoals een café. Sommige mensen doen zich op internet anders voor dan ze in het echt zijn.
  • Wil je weten hoe degene met wie je chat eruit ziet? Gebruik dan een webcam. Het is meteen een goede manier om erachter te komen of degene met wie je chat ook echt is wie hij/zij zegt dat hij is.
  • Zoek jezelf op via Google of een andere zoekmachine om te kijken welke informatie er over je te vinden is op internet.
  • Houd rekening met de (online) privacy van anderen. Plaats niet zomaar foto’s of filmpjes van anderen op internet.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

  Bescherm je je online privacy?

  Ja, dat doe ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit