Op school

Wat is internet op school?

Internet en sociale media spelen een grote rol in het leven van kinderen. Tieners op de middelbare school twitteren met elkaar over de nieuwste films en games. Via WhatsApp praten vriendinnen over die leuke jongen in de klas en spreken jongens met elkaar af waar ze zaterdagavond gaan stappen.

Feitje 19 procent

van de kinderen gebruikt regelmatig WhatsApp voor contact met de leerkracht (Bron: Mijn Kind Online)

Waarom moet internet en sociale media op school veilig worden gebruikt?

Internet en sociale media zijn laagdrempelig. Met één druk op de knop kan een jongen een sexy foto van zijn ex-vriendin naar de hele klas sturen. Als een klasgenoot deze foto op Twitter zet, ziet ook de hockeyclub van het meisje de foto. Omdat veel kinderen de gevolgen van deze acties niet overzien, moeten ouders en leerkrachten de kinderen veilig internet en sociale media laten gebruiken. Net zoals dat belangrijk is bij alcoholgebruik, seks en op een brommer rijden.

Lees meer

Brochure_Meldknop_docenten_en_ouders.pdf Speciaal_onderwijs_10.pdf Spelend_leren_online_zijn_4-8_jaar.pdf

Dit kan je direct doen

 • Download brochures, boekjes en lessen

  Onderstaande brochures en boekjes bieden meer informatie over specifieke onderwerpen. Je kunt deze meteen openen, opslaan of uitprinten. Het getal achter de titel geeft aan voor welke leeftijdscategorie de informatie geschikt is.

  • Digitaal pesten*
   Pesten is van alle tijden. Bij digitaal pesten of cyberpesten heeft het terrein zich alleen verplaatst naar internet. Veel kinderen hebben ervaring met digitaal pesten. Door het bespreekbaar te maken, kan er meer begrip ontstaan tussen pesters en kinderen die gepest worden. Uiteindelijk kun je door te praten over goed gedrag op internet zorgen dat digitaal pesten niet uit de hand loopt. Dit boekje, bedoeld voor docenten en ouders, helpt daarbij.
  • Spelend leren: online zijn (4-8 jaar)*
   Het boekje helpt kleine kinderen spelenderwijs hun eerste stappen te zetten bij het ontwikkelen van hun digivaardigheden en digibewustzijn.
  • Sociale Media*
   Geeft niet alleen uitleg over het fenomeen en de belangrijkste sociale media, ook krijgen ouders tips over de wijze waarop zij hun kind het best op internet kunnen begeleiden en welke regels andere ouders hierbij hanteren.
  • Kinderen en online privacy*
   In deze brochure van Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet worden ouders, jongeren en leerkrachten op weg geholpen met tips, informatie en advies.
  • WIJS De online wereld in*
   Het magazine 'WIJS De online wereld in' dat ouders helpt van kinderen tussen de 5 en 17 jaar bij de uitdagingen rond de mediaopvoeding van hun kinderen. Het magazine staat boordevol handige tips en deskundig advies van mediaexperts voor elke leeftijdsgroep. Zo wordt er advies gegeven over beeldschermtijd en over hoe het mediagebruik van pubers te managen. Ook bevat het informatie over de kansen en eventuele valkuilen van digitale media en biedt het een inkijkje in het digitale leven van andere gezinnen. De tweede editie van het magazine is gratis online beschikbaar via wijsmagazine.vodafonecampagnes.nl*. WIJS is een initiatief van Vodafone Nederland* in samenwerking met Mediawijzer.net*, Mijn Kind Online en Veilig Internetten.
  • The Web We Want: educatief handboek*
   Voor wat oudere kinderen (13-16 jaar) is the Web We Want* ontwikkeld. Dit educatieve handboek is ontwikkeld om met elkaar, opvoeders en leerkrachten het gesprek aan te gaan over onder andere het gebruik van online media en privacy. Kijk voor meer informatie op de speciale pagina's van Ziggo* waar veel informatie wordt gegeven over het bevorderen van digitale toegankelijkheid en vaardigheden, maar ook over het veilig gebruik van digitale producten en diensten. 
  • Interactieve les voor jongeren in groep 7 en 8*
   Het lespakket 'Slim online - safe & social'* is in 2015 vernieuwd en bedoeld om met leerlingen van groep 7 en 8 in gesprek te gaan over alle mogelijkheden van de online wereld en tegelijkertijd over de risico’s. Naast het nieuwe (gratis) werkboekje om in de klas te gebruiken is er een digitale les*. Dit is ook een laagdrempelig middel om als ouder op een leuke manier het gesprek met je kind aan te gaan over (social) mediagebruik. Het lespakket wordt aangeboden door Ziggo* en is ontwikkeld door Young Crowds en mede mogelijk gemaakt door Veilig Internetten en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.      
  • De Online E-safety Kit*
   De Online E-Safety kit is beschikbaar en gratis voor iedereen in Nederland te downloaden.
  • Denk na voordat je iets deelt*
   Een gids met tips van Facebook, MijnKindOnline (Stichting Kennisnet) en Veilig internetten. De handleiding bevat eenvoudige tips over het veilig online delen van persoonlijke informatie.
  • Digitale weerbaarheid: Safe & Social*
   Veiliginternetten.nl en Vodafone hebben het gratis lespakket Safe & Social* beschikbaar gesteld aan middelbare scholen. In dit lespakket staat digitale weerbaarheid centraal. Ook zijn er e-zines voor jongeren en ouders ontwikkeld. Het lespakket helpt jongeren bewust te maken van de impact van online gedrag en hen digitaal weerbaar maken.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je meer informatie over veilig internet voor kinderen gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit