Een van mijn leerlingen is een hacker

Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de hackers al voor hun 16e jaar in aanraking komt met hacken. Dit begint bijvoorbeeld vaak met het versturen van een DDoS-aanval. Dit begint vaak als grapje, maar kan grote gevolgen hebben. Voor het uitvoeren van een DDoS-aanval heeft een leerling in principe geen kennis van hacken nodig. Voor een paar euro kan je dit online al uitvoeren. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is nog geen echt hacken, maar het is vaak wel de voorloper van hacken. Een 'DDoS'-er' is vaak nog op het goede pad te krijgen. Maar een leerling kan ook in korte tijd doorgroeien van een DDoS-er naar een hacker. Het is daarom belangrijk om docenten goed voor te lichten over hackende leerlingen. Zo kunnen zij beter inschatten of een leerling een mogelijke hacker is en herkennen zij eerder mogelijke signalen.

Direct doen (of laten):

 • Kennisnet: informatiedossier DDoS op school

  Onderzoek naar oplossingen om hackende leerlingen op het juiste digitale pad te houden, staat nog nog in de kinderschoenen. Vanuit een samenwerking tussen de politie, Edu-K en diverse scholen lopen er een aantal pilots. Hierbij worden onder andere legale alternatieven onderzocht. Vanuit dit initiatief is ook een informatiedossier tot stand gekomen met maatregelen die scholen kunnen nemen tegen DDoS-aanvallen. In dit informatiedossier wordt ook extra aandacht besteedt aan het creëren van bewustwording bij medewerkers en leerlingen rondom dit onderwerp, onder andere met concrete tips. 

  Bekijk het informatiedossier DDoS op school*.

  Deel je ervaring
  Heeft jouw school oplossingen of succesverhalen en wil je dit delen? Laat het ons weten. Wij zoeken scholen die bij willen dragen aan een online informatiedossier op Wikiwijs.nl*. Stuur een mail naar ibp@kennisnet.nl.

  Bron: Kennisnet

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit