Er staat een naar filmpje/nare foto van mijn kind online

Staat er een vervelende foto of misschien wel een naaktfoto van je kind online? Of heeft iemand een vervelend filmpje van hem/haar rondgestuurd? Dit kan strafbaar zijn. Wanneer anderen een foto van je kind hebben, kunnen zij deze misbruiken. Bijvoorbeeld door deze te bewerken en op internet te zetten. Of iemand misbruikt de foto voor een nepprofiel. Dat kan heel vervelend zijn! En het is niet altijd even makkelijk om dit weer ongedaan te maken. Ieder platform heeft zijn eigen manier waarop je vervelende situaties  melden  (Of rapporteren zoals Facebook het noemt. Of ‘flaggen’ in het geval van Youtube). Je zult waarschijnlijk eerst even moeten nadenken wat het probleem van je kind nu precies is. Soms je kind zich gepest voelen, maar is dat niet de juiste omschrijving om iets te melden.

Direct doen (of laten):

 • Praat met je kind

  Vertel je kind dat het altijd met problemen of nare dingen die hij/zij op internet heeft meegemaakt bij jou terecht kan. Praat over wat hij/zij doet en meemaakt en hoe hij/zij dat vindt. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Je kind zal dan eerder naar je toekomen als er een probleem is. Zoals bijvoorbeeld uit de hand gelopen sexting, online pesten of lastiggevallen worden. 

  Vertel je kind ook over het bestaan van Meldknop.nl*. Dan kan hij/zij bij problemen online ook zelf informatie en tips vinden om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden. Als ouder kun je de Meldknop installeren in de browser* zodat deze tijdens het internetten altijd in beeld staat. Met 1 klik op de Meldknop krijgt je kind dan informatie, hulp en advies bij internetproblemen.

  Voor al je opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kun je terecht op de website Mediaopvoeding*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Ga naar Meldknop.nl

  Heeft je kind/een leerling op school iets vervelends meegemaakt op internet? Kijk dan op Meldknop.nl* voor informatie, hulp en advies.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je Meldknop.nl bezocht?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit