Zijn er lespakketten over veilig internetten?

De website Kennisnet* wijst je als docent de weg naar veel leermiddelen en lespakketten, ook over veilig internetten en het gebruik van sociale media.

De website Helpwanted.nl* heeft voor docenten een lespakket ontwikkeld met drie lessen over grooming, sexting en webcammisbruik. De onderdelen per les zijn te bekijken op de scholenpagina van Helpwanted*. 

Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is er het programma 'De Baas op Internet'*. Dit programma is bedacht en ontwikkeld door Waag Society*, Bits of Freedom* en Netwerk Democratie*. Met 'De Baas Op Internet' bieden zij passend onderwijs lesmateriaal aan om bewustwording over het internet te vergroten. In zes compacte modules (ook wel challenges genoemd) gaan leerkrachten en leerlingen op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Bewustwording, keuzevrijheid en handelingsvermogen staan hierbij centraal.

Opvoedingsgerelateerde informatie kun je vinden op de websites van mediawijzer.net*. Antwoorden op vragen over mediaopvoeding zoals gebruik van sociale media, smartphones en gaming krijg je op mediaopvoeding.nl*. Bekijk ook het magazine 'WIJS De online wereld in' dat ouders helpt van kinderen tussen de 5 en 17 jaar bij de uitdagingen rond de mediaopvoeding van hun kinderen. Het magazine staat boordevol handige tips en deskundig advies van mediaexperts voor elke leeftijdsgroep. Zo wordt er advies gegeven over beeldschermtijd en over hoe het mediagebruik van pubers te managen. Ook bevat het informatie over de kansen en eventuele valkuilen van digitale media en biedt het een inkijkje in het digitale leven van andere gezinnen. De tweede editie van het magazine* is gratis online beschikbaar. WIJS is een initiatief van Vodafone Nederland* in samenwerking met Mediawijzer.net*, Mijn Kind Online en Veilig Internetten.

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Direct doen (of laten):

 • Lespakket Vodafone en Veiliginternetten.nl

  Veiliginternetten.nl en Vodafone hebben het gratis lespakket Safe & Social* beschikbaar gesteld aan middelbare scholen. In dit lespakket staat digitale weerbaarheid centraal. Ook zijn er e-zines voor jongeren en ouders ontwikkeld. Het lespakket helpt jongeren bewust te maken van de impact van online gedrag en hen digitaal weerbaar maken.

  Aan de hand van verschillende onderwerpen en voorbeelden wisselen jongeren ervaringen met elkaar uit waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen gedrag op internet en social media en dat van anderen. Ze denken na over wat ze prettig of acceptabel vinden en wat niet. Zo ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om hun eigen gedrag te managen en hoe ze kunnen reageren op anderen. Voor jongeren en ouders is er een apart e-zine met tips en achtergrondinformatie. Kijk voor meer informatie op www.safeensocial.nl*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je het lespakket gedownload?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Lesmateriaal en leerlijnen op Mediawijsheid.nl

  Op de themawebsite Mediawijsheid.nl van Mediawijzer.net vind je als docent veel lesmateriaal en leerlijnen om je medialessen mee te vullen. Hieronder volgt een beknopt overzicht van het aanbod van een aantal bij het netwerk van Mediawijzer.net aangesloten organisaties. Het volledige overzicht staat op de pagina 'Lesmateriaal'* van Mediawijsheid.nl. 

  Lesmateriaal voor het basisonderwijs

  • Medialessen*
   Verzamelplaats van lessen over media en mediawijsheid.
  • WhatsHappy*
   De les WhatsHappy maakt problemen met chatten (whatsappen) bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan.
  • Cybernetiquette*
   Disney heeft 2 filmpjes staan op hun site over cybernetiquette, namelijk 'De giftige appel' en 'Wie is er bang van lieve, kleine schapen?'.

  Lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs

  • It's up to you*
   Interactieve film die leerlingen bewust maakt van hun rol bij cyberpesten.
  • Het web dat wij willen*
   Educatief handboek voor jongeren over online rechten en plichten, vrijheid van meningsuiting, auteursrecht en privacy.
  • MediaMe*
   Docentenworkshops en lessen voor klas 3/4 van de middelbare school.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je Mediawijsheid.nl bezocht?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit