Zijn er lespakketten over veilig internetten?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs is er veel materiaal beschikbaar om te gebruiken in lessen over mediawijsheid. Het is heel belangrijk om kinderen te leren over de mogelijkheden en ook de risico's van surfen op internet en het gebruik van sociale media.

Antwoord:

print

 • Leermiddelen over veilig internetten

  Kennisnet: veilig internetten en sociale media
  De website Kennisnet* wijst je als docent de weg naar veel leermiddelen en lespakketten, ook over veilig internetten en het gebruik van sociale media.

  Lespakket Safe & Social
  Veiliginternetten.nl en Vodafone hebben het gratis lespakket Safe & Social* beschikbaar gesteld aan middelbare scholen. In dit lespakket staat digitale weerbaarheid centraal. Ook zijn er e-zines voor jongeren en ouders ontwikkeld. Het lespakket helpt jongeren bewust te maken van de impact van online gedrag en hen digitaal weerbaar maken.

  Aan de hand van verschillende onderwerpen en voorbeelden wisselen jongeren ervaringen met elkaar uit waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen gedrag op internet en sociale media en dat van anderen. Ze denken na over wat ze prettig of acceptabel vinden en wat niet. Zo ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om hun eigen gedrag te managen en hoe ze kunnen reageren op anderen. Voor jongeren en ouders is er een apart e-zine met tips en achtergrondinformatie.

  Helpwanted: grooming, sexting en webcammisbruik
  De website Helpwanted.nl* heeft voor docenten een lespakket ontwikkeld met drie lessen over grooming, sexting en webcammisbruik. De onderdelen per les zijn te bekijken op de scholenpagina van Helpwanted*. 

  Hack in the Class: lesmateriaal en workshops over hacken
  Met lespakketten en het geven van workshops wil stichting Hack in the Class het onderwijs vooruit helpen en kinderen al op jonge leeftijd de mogelijkheid bieden vaardigheden te leren en inzicht te krijgen in de mogelijkheden en valkuilen van de digitale wereld. Materiaal en kennis van ‘Hack in the Class’ worden open-source gemaakt en zijn vrij beschikbaar voor scholen.

  Op de website Hack in the Class* kun je meer lezen over de activiteiten en het lesmateriaal.

  Themawebsite Mediawijsheid.nl
  Op de themawebsite Mediawijsheid.nl van Mediawijzer.net vind je als docent veel lesmateriaal en leerlijnen om je medialessen mee te vullen. Hieronder volgt een beknopt overzicht van het aanbod van een aantal bij het netwerk van Mediawijzer.net aangesloten organisaties. Het volledige overzicht staat op de pagina 'Lesmateriaal'* van Mediawijsheid.nl. 

  Lesmateriaal voor het basisonderwijs

  • Spinternet - Het internet in kleutertaal*: Spinternet leert jonge kinderen tussen 3 en 7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet.
  • Spelend leren: online zijn voor kinderen van 4 tot 8 jaar*
  • Diploma Veilig Internet (DVI)*: lespakket voor de groepen 5 tot en met 8 met opdrachten en ondersteunend materiaal over 5 thema’s: wie ben jij?, ik surf veilig!, is alles waar?, speurneuzen!, meedoen! Met onderwerpen zoals de persoonlijke informatie die je vrijgeeft, privacy-instellingen, beïnvloeding, een goede zoekstrategie, vloggen, selfies. Met ingangstoets en een toets om een diploma te krijgen, en de Diploma Veilig Internet-game.
  • Slim online - safe & social*: Ziggo heeft dit lespakket uitgebracht om met leerlingen van groep 7 en 8 in gesprek te gaan over alle mogelijkheden van de online wereld en tegelijkertijd over de risico’s. Naast het werkboekje om in de klas te gebruiken is er een digitale les*, ook leuk om samen thuis te doen. Scholen kunnen het (gratis) werkboekje hier bestellen*.
  • Cybernetiquette*: Disney heeft 2 filmpjes staan op hun site over cybernetiquette, namelijk 'De giftige appel' en 'Wie is er bang van lieve, kleine schapen?'.
  • Medialessen*: verzamelplaats van lessen over media en mediawijsheid.
  • WhatsHappy*: deze les maakt problemen met chatten (whatsappen) bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan.

  De Baas op Internet voor kinderen van 10 tot 14 jaar
  Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is er het programma 'De Baas op Internet'*. Dit programma is bedacht en ontwikkeld door Waag Society*, Bits of Freedom* en Netwerk Democratie*. Met 'De Baas Op Internet' bieden zij passend onderwijs lesmateriaal aan om bewustwording over het internet te vergroten. In zes compacte modules (ook wel challenges genoemd) gaan leerkrachten en leerlingen op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Bewustwording, keuzevrijheid en handelingsvermogen staan hierbij centraal.

  Internet in het speciaal onderwijs
  Bekijk de informatie over internet in het speciaal onderwijs aan kinderen van 10 jaar en ouder (pdf).

  Lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs

  • It's up to you*: interactieve film die leerlingen bewust maakt van hun rol bij cyberpesten.
  • Het web dat wij willen*: educatief handboek voor jongeren over online rechten en plichten, vrijheid van meningsuiting, auteursrecht en privacy.
  • MediaMe*: docentenworkshops en lessen voor klas 3/4 van de middelbare school.

  Mediawijzer: mediaopvoeding
  Opvoedingsgerelateerde informatie kun je vinden op de websites van mediawijzer.net*. Antwoorden op vragen over mediaopvoeding zoals gebruik van sociale media, smartphones en gaming krijg je op mediaopvoeding.nl*.

  Bekijk ook de tweede editie van het magazine WIJS De online wereld in*, dat ouders helpt van kinderen tussen de 5 en 17 jaar bij de uitdagingen rond de mediaopvoeding van hun kinderen. Het magazine staat boordevol handige tips en deskundig advies van mediaexperts voor elke leeftijdsgroep. Zo wordt er advies gegeven over beeldschermtijd en over hoe het mediagebruik van pubers te managen. Bovendien bevat het informatie over de kansen en eventuele valkuilen van digitale media en biedt het een inkijkje in het digitale leven van andere gezinnen. WIJS is een initiatief van Vodafone Nederland* in samenwerking met Mediawijzer.net*, Mijn Kind Online en Veilig Internetten.