Mijn kind wordt online gepest

Pesten op internet, cyberpesten, komt steeds vaker voor. Cyberpesten gebeurt op verschillende manieren. Zo komen pesterijen op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram voor, maar kunnen pestkoppen ook foto’s of video’s van je kind op Instagram of YouTube plaatsen. Als je kind online wordt gepest kun je als ouder een aantal dingen doen.

Direct doen (of laten):

 • 4 acties om je kind te beschermen tegen online pesten

  1. Steun je kind
   Neem zijn/haar verhaal serieus en betrek hem of haar bij het nadenken over de oplossing: hoe gaan we dit doen? Wordt je kind door klasgenoten gepest, neem dan contact op met de school. Vinden de pesterijen op de voetbal- of hockeyclub plaats, vraag dan een gesprek met de trainer van je kind aan. Zijn het buurtgenootjes die je kind pesten ga dan in gesprek met de ouders. 
  2. Ga naar www.meldknop.nl* 
   Op deze site staat veel informatie over online pesten en wat een kind kan doen als het gebeurt. Je kunt hier ook vinden wanneer je naar de politie stapt als pesten uit de hand loopt. Ook vind je er contactgegevens van organisaties waar leerlingen/ouders (ook anoniem) terecht kunnen voor advies en hulp. Je kunt ook terecht op www.digitaalpesten.nl*.
  3. Download en installeer meldknop.nl 
   Op www.meldknop.nl* kun je een speciale browserbutton downloaden. Deze knop of button is na installatie zichtbaar in de internetbrowser. Installeer de knop je thuiscomputer(s) en vertel je kind over deze knop. Zo is hulp bij vervelende ervaringen online voor leerlingen altijd makkelijk en snel toegankelijk.
  4. Maak online pesten bespreekbaar
   Leer je kind over goed gedrag op internet en omgangsvormen via sociale media. Maak duidelijk dat je (online) pesten niet tolereert en leg de aandacht op hoe met elkaar plezier kan worden gemaakt.
   1. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de brochure Digitaal Pesten*;
   2. Op de site www.itsuptoyou.nu* staat een interactieve film die als discussiestarter kan worden ingezet;
   3. Gebruik www.mediaopvoeding.nl* voor verhelderende antwoorden op heel veel opvoedingsvragen rondom kinderen en media.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Veiligheidscentrum Facebook

  In het Veiligheidscentrum van Facebook kun je onder andere een beveiligings- en privacycontrole uitvoeren. Maar je vindt er ook het Centrum ter preventie van pesten met informatie voor tieners, ouders en onderwijzers. En je vindt er onder andere video’s met uitleg over de tools die Facebook heeft ontwikkeld om de controle te krijgen over jouw ervaring op Facebook. Ook vind je hier veel tips en suggesties voor veilig en verantwoord delen. Het Centrum ter preventie van pesten is een plek voor tieners, ouders en onderwijzers die informatie zoeken om pesten te voorkomen en/of bespreekbaar te maken. Facebook heeft dit ontwikkeld in samenwerking met het Yale Center for Emotional Intelligence in 2013 en heeft dit met bijna 60 partners wereldwijd toegankelijk gemaakt.

  Bezoek het Veiligheidscentrum van Facebook* en kijk hoe je online delen, sociaal, leuk én veilig houdt.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je het veiligheidscentrum bezocht?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit