Wat kan en moet mijn school doen tegen online pesten?

Veel pestgedrag tussen leerlingen speelt zich af online op sociale netwerken en via smartphones. Makkelijker dan in real life pesten en bedreigen ze elkaar, halen vervelende grappen uit en plaatsen ongewenste en schadelijke foto's en filmpjes van anderen online. De gevolgen van online pesten zijn voor slachtoffers vaak ernstig. Online pesten kan daarnaast negatieve gevolgen hebben voor de naam en het imago van de school. Redenen genoeg om als schoolleiders en onderwijsprofessionals verantwoord om te gaan met online pesten en om maatregelen te nemen om ongewenst gedrag online te voorkomen.

Direct doen (of laten):

 • 5 tips voor scholen bij online pesten

  1. Anti-pestprogramma gebruiken
  Scholen moeten vanaf 1 augustus 2015 verplicht een anti-pestprogramma  hebben en gebruiken. Ook moet er dan op iedere school een anti-pestcoördinator komen aanspreekpunt is voor leerlingen, ouders en de school en adviseur van het schoolbestuur van het anti-pestbeleid. Dit is iemand anders dan de vertrouwenspersoon. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut staat een overzicht van een aantal anti-pestprogramma’s* die je als voorbeeld kunt gebruiken bij het opstellen van een protocol voor jouw school. De Commissie Anti-pestprogramma’s heeft een aantal criteria bepaald waaraan een anti-pestprogramma moet voldoen*. 

  2. Meldknop.nl browserbutton installeren op schoolcomputers
  Speciaal voor scholen, bibliotheken en andere locaties waar jongeren van computers gebruik maken, is er een applicatie ontwikkeld. Hiermee wordt Meldknop.nl als browserbutton in de internetbrowser (Internet Explorer, Mozilla Firefox of Safari) van de computer gezet. Met één druk op de knop komen jongeren die gebruik maken van deze computer op Meldknop.nl en vinden zij direct hun weg naar hulp in vervelende situaties. De browserbutton van Meldknop.nl is eenvoudig te downloaden via www.meldknop.nl* en te installeren op computers die Windows of Mac OSX gebruiken.

  3. Maak gebruik van bestaande lespakketten
  Er is heel veel materiaal beschikbaar voor in de klas. Zoals:

  Diploma Veilig Internetten (Kennisnet)*
  Itsuptoyou*

  Een overzicht vind je op de site van het Centrum School en veiligheid*. 

  4. Organiseer een theateravonden
  Bijvoorbeeld van theatergroep PlayBack* of Theater A la Carte*. 

  5. Meer informatie
  Kijk eens op sites als:

  Schoolenveiligheid.nl*
  Mediaopvoeding.nl*
  Mijnkindonline.nl*
  Mediawijsheid.nl*

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Veiligheidscentrum Facebook

  In het Veiligheidscentrum van Facebook kun je onder andere een beveiligings- en privacycontrole uitvoeren. Maar je vindt er ook het Centrum ter preventie van pesten met informatie voor tieners, ouders en onderwijzers. En je vindt er onder andere video’s met uitleg over de tools die Facebook heeft ontwikkeld om de controle te krijgen over jouw ervaring op Facebook. Ook vind je hier veel tips en suggesties voor veilig en verantwoord delen. Het Centrum ter preventie van pesten is een plek voor tieners, ouders en onderwijzers die informatie zoeken om pesten te voorkomen en/of bespreekbaar te maken. Facebook heeft dit ontwikkeld in samenwerking met het Yale Center for Emotional Intelligence in 2013 en heeft dit met bijna 60 partners wereldwijd toegankelijk gemaakt.

  Bezoek het Veiligheidscentrum van Facebook* en kijk hoe je online delen, sociaal, leuk én veilig houdt.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je het veiligheidscentrum bezocht?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit