SluitenZoeken sluiten

Wat is sexting?

Sexting is heel populair onder jongeren. En tegelijk een groot probleem: het kan grote psychische schade veroorzaken bij slachtoffers.

Antwoord:

  • print

    Probleem van sexting

    Sexting is een combinatie van de Engelse woorden sex en texting (texting betekent sms-en): het versturen een eigen naaktfoto, spannende video of erotisch tekstbericht. Via sms en ook via WhatsApp en andere sociale media. Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren (23%) heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Meisjes ontvangen vaker ‘sexts’ (24,5%) dan jongens (21,6%). Zij doen zelf ook vaker aan sexting: 7,1% van de meisjes tussen de 12 en 17 jaar heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed naar iemand gestuurd, tegenover 5,5% van de jongens.

    Verspreid
    Het is belangrijk om erg voorzichtig te zijn met sexting, want het kan leiden tot pesten, schaamte en ernstige psychische problemen. Het gebeurt regelmatig dat jongeren een erotisch bericht doorsturen aan andere jongeren, docenten of ouders, of online zetten. De verspreiders van het bericht denken hier vaak niet over na en ook niet over de gevolgen die het voor henzelf kan hebben.

    Het sturen van naaktfoto's en foto's in ondergoed is af te raden. Want zelfs als je gezicht niet te zien is, kun je te herkennen zijn. Bijvoorbeeld aan uiterlijke eigenschappen zoals moedervlekken of een tatoeage, of aan de omgeving die op de foto te zien is.

    Strafbaar
    Jongeren denken al snel 'eigen schuld' bij sexting en weten vaak niet dat het verspreiden van andermans foto strafbaar is. Als je een sext doorstuurt, dan pleeg je een strafbaar feit en dat kan je een strafblad opleveren.

    Praat erover met je kind
    Het is belangrijk je kind bewust te maken van het probleem van sexting en te vertellen dat het met problemen of nare dingen die hij/zij op internet heeft meegemaakt bij jou terecht kan. Praat over wat hij/zij doet en meemaakt en hoe hij/zij dat vindt. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Je kind zal dan eerder naar je toekomen als er een probleem is zoals uit de hand gelopen sexting, online pesten en lastiggevallen worden. 

    Ruim 65% van de ouders spreekt specifiek over sexting met hun kind, zo blijkt uit het onderzoek‘Safer Internet Day 2017: Sexting onderzocht’* (onder 1.019 jongeren van 12 tot en met 17 jaar – en 1.088 ouders). Lees ook het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid. Over risicovol mediagebruik en de rol van ouders’* (onder 1.252 jongeren tussen 12 en 17 jaar), een initiatief van Kliksafe (in samenwerking met dr. Annemarie van Oosten van de Universiteit van Amsterdam). 

    Meldknop.nl
    Vertel je kind ook over het bestaan van Meldknop.nl*. Dan kan hij/zij bij problemen online ook zelf informatie en tips vinden om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden. Als ouder kun je de Meldknop installeren in de browser* zodat deze tijdens het internetten altijd in beeld staat. Met 1 klik op de Meldknop krijgt je kind dan informatie, hulp en advies bij internetproblemen.

    Voor al je opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kun je terecht op de website Mediaopvoeding*.

    Stopbrief

    Heeft iemand seksuele foto’s of filmpjes van jou en ben je bang dat deze persoon de beelden doorstuurt of online zet? Dan kun je een stopbrief maken. In de brief vertel je dat dit niet mag en dat je dit niet wilt. je kan deze brief sturen als je weet wie de beelden heeft en als diegene ze nog niet verspreid heeft. Slachtofferhulp Nederland heeft samen met de Politie en Helpwanted een voorbeeld stopbrief gemaakt. deze kan je downloaden op de website van Slachtofferhulp Nederland.

    *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad