Apps

Wat zijn apps?

Een app (applicatie) is een klein programma dat je kunt installeren op een tablet of smartphone. Voorbeelden van apps zijn spelletjes, navigatieprogramma’s, fotobewerkingsprogramma's en nieuwsprogramma’s. Een app kun je downloaden in een app store en vraagt toegang tot bestanden en programma's op je mobiele apparaat. Iedereen kan een app ontwikkelen en uploaden naar een appstore. Er zijn betaalde en gratis apps.

Feitje 91 procent

installeert apps alleen via een officiële appstore (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik apps veilig downloaden?

Je installeert een app op je tablet of smartphone. Op deze mobiele apparaten staat veel persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, e-mails en foto’s. Je wilt niet dat iemand via een app hier toegang toe krijgt. Apps zijn ideale manieren voor criminelen om smartphones te infecteren met schadelijke software (malware) die bij het downloaden van de app op je apparaat terechtkomt. 

Dit kan je direct doen

 • Download apps veilig

  Loop voordat je een app op je smartphone, tablet of computer installeert onderstaande checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. 

  1. Controleer de bron
   Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.
  2. Populariteit
   Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is.
  3. Lees de voorwaarden
   Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 
  4. Updaten
   De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

   

  Heb je de checklist doorlopen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit