Back-up

Wat is een back-up?

Een back-up is een kopie van de bestanden die op je computer, tablet of smartphone staan. Zoals vakantiefoto’s -en video’s, muzieknummers, e-mails, tekstbestanden en belastingaangiften. Je kunt automatische back-ups instellen of handmatig een back-up maken. Je kunt een back-up bewaren in de cloud, op je harde schijf en extern zoals op een externe harde schijf of usb-stick.

Feitje 46 procent

Maakt back-ups zonder dat systemen daarom vragen (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik een back-up maken?

Je gebruikt een back-up om belangrijke gegevens, zoals je administratie of scriptie te herstellen als deze, door bijvoorbeeld een systeemfout, verkeerd opslaan of een virus, beschadigd zijn. Of als het apparaat waarop deze staan bijvoorbeeld kapot, verloren of gestolen is. Maar ook als je belangrijke bestanden hebt gewijzigd of toegevoegd. Bewaar je back-up op een veilige plek en versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming.

Dit kan je direct doen

 • Een back-up maken van je smartphone

  • Tik op 'Instellingen'.

  • Tik op 'Back-up en reset'.

  • Tik op 'Back-up van gegevens'.

  • Zet 'Back-up van gegevens' aan.

   Let op: Android maakt alleen een back-up van applicatiegegevens, wifi-wachtwoorden en andere instellingen op Google servers. Wil je een back-up maken van foto’s, video’s en documenten, gebruik hiervoor dan de back-up dienst van de fabrikant.

  Heb je een back-up gemaakt van je smartphone?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit