Mobiele malware

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Ze installeren kwaadaardige software en gebruiken deze om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen of geld van je bankrekening af te schrijven. Mobiele malware wordt onder meer verspreid via e-mail, sms en links op websites. Het hengelen naar persoonlijke gegevens wordt phishing genoemd. Gebeurt dit via sms, dan wordt dit sms-phishing of smishing genoemd.

Feitje 62 procent

heeft nog nooit van social engineering gehoord (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik mijn apparaten tegen mobiele malware beschermen?

Als je mobiele apparaten met malware besmet worden, kunnen deze onbruikbaar worden. Ook kunnen cybercriminelen met behulp van malware toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens, zoals foto's, tekstberichten, bankgegevens.

Dit kan je direct doen

 • Vormen van cybercrime

  Hieronder vind je de verschillende vormen van cybercrime en wordt uitgelegd waar deze uit bestaan. 

  • Virus
   Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage, zoals een foto of geluidsbestand.
  • Malware
   Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.
  • Phishing
   Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.
  • Ransomware
   Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.
  • Botnet
   Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere software en door derden worden misbruikt. Botnets worden gebruikt voor het versturen van spam en het uitvoeren van cyberaanvallen. 
  • Identiteitsfraude
   Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder je naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar. De gevolgen van identiteitsfraude kunnen verstrekkend zijn.
  • Terrorisme en bedreiging
   Terroristen en andere radicale personen en groeperingen maken in grote getale gebruik van internet, bijvoorbeeld voor propaganda, het oproepen tot haat en geweld en het bedreigen van personen of instanties. Ook wordt internet ingezet bij het rekruteren en mobiliseren van personen bij het plannen van aanslagen.
  • DDoS-aanvallen
   Distributed denial-of-service (DDoS) - aanvallen hebben als doel een website of internetdienst onbruikbaar te maken door middel van overbelasting van de server. Vaak gaat het om websites van grote commerciële bedrijven, diensten van banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. De criminelen achter de aanvallen kunnen veel geld verdienen door hun diensten te verhuren of door bedrijven te chanteren. Particuliere websites zullen niet snel worden aangevallen, omdat er geen commercieel belang is.
  • Hacking
   In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. Inbrekers kunnen hiervoor onder andere gebruik maken van virussen, spyware, phishing en poortscans.
  • Internetoplichting
   Bekende vormen van oplichting zijn: phishing, scam, marktplaatsfraude en malafide ticketsites.
  • Kinderporno

  Heb je het overzicht bekeken?

  Ja, dat heb ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit