Moet ik de privacyvoorwaarden lezen?

Privacyvoorwaarden. Niemand leest ze graag. Ellenlange teksten vol met juridisch taalgebruik. De meeste mensen 'geloven het wel'. Maar het is niet onverstandig om de privacyvoorwaarden van een besturingssysteem, hulpprogramma of app te lezen. Zo voorkom je dat je meer rechten afstaat dan je eigenlijk wil. Denk bijvoorbeeld aan een berichten-app die toegang wil tot je microfoon. Waarom zou je dat toestaan? Of een navigatie-app die toegang wil tot je camera? Waarom zou je dat toestaan? Waar je uiteindelijk toestemming voor geeft, is een individuele keuze. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Lees daarom de privacyvoorwaarden. Zo weet je waar je toestemming voor geeft en kun je weloverwogen keuzes maken.

Direct doen (of laten):

 • Lees de voorwaarden van de app

  Lees voor het downloaden van de app uit de app store de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteiten je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 

  Let zeker op bij gratis apps: als je niet hoeft te betalen met geld, betaal je waarschijnlijk met gegevens. Kijk dus bij apps die toestemming vragen voor allerlei functies op je telefoon even goed na wat ze met die gegevens kunnen doen en of jij dat acceptabel vindt.

  Stel jezelf vervolgens de vraag of jij het acceptabel vindt dat de app bij deze gegevens kan. 

  Heb je de voorwaarden gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit